GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predlaže način kako da kompanije plaćajući ruski plin ne krše sankcije

EK predlaže način kako da kompanije plaćajući ruski plin ne krše sankcije
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni plin plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertiraju u rusku valutu, priopćila je u petak Europska komisija.

Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uvjete uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

Podsjetimo, Moskva je upozorila Europu da riskira smanjenje opskrbe plinom ako ne podmiri račune u rubljama. U ožujku je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi se zatim konvertirali u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca upozorila da bi kupci plina iz EU-a izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je poslan EU članicama u četvrtak, Komisija je navela da prijedlog Moskve nužno ne spriječava proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, uvedenima zbog rata u Ukrajini.

Taj savjet Komisije nije pravno obvezujući, nego je riječ o pokušaju usmjeravanja rasprave dok članice razmatraju kako mogu nastaviti plaćati ruski plin. Bruxelles je u dokumentu naveo da postoje opcije koje bi mogle omogućiti tvrtkama da i dalje zakonito plaćaju plin.

"Kompanije iz EU-a mogu tražiti od ruskih da ispune svoje ugovorne obveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe, odnosno polaganjem dospjelog iznosa u eurima ili dolarima", navodi se u dokumentu. Međutim, postupak za osiguravanje izuzeća od zahtjeva uredbe još nije jasan, navodi se dalje.

Prije plaćanja operateri iz EU-a mogli bi dati izjavu kako smatraju da su svoje ugovorne obveze ispuniti kada polože eure ili dolare kod Gazprombanke, a ne kasnije, nakon što se isplaćeni novac konvertira u rublje, stoji u dokumentu.

"Bilo bi preporučljivo tražiti potvrdu od ruske strane da je taj postupak moguć prema pravilima uredbe", navodi se u savjetodavnom dokumentu.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da bi se tvrtke trebale držati valute dogovorene u svojim ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto posto njih dogovoreni su euri ili dolari.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje tvrtkama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji još u dokumentu.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, Gazprombank, plaćanje plina u rubljama, rublja, Gazprom, LNG plin, plinsko tržište
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE