GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Do 2050. povećati proizvodnju iz morskih vjetroelektrana na 300 GW

EK: Do 2050. povećati proizvodnju iz morskih vjetroelektrana na 300 GW
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak predložila strategiju čiji je cilj povećati proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana na moru sa sadašnjih 12 GW na najmanje 60 GW do 2030. i na 300 GW do 2050. godine za što će trebati 800 milijardi eura investicija.

Komisija je u četvrtak predložila Strategiju o offshore obnovljivoj energiji, koja uključuje iskorištavanje snage vjetra, valova, plime, plutajuće solarne elektrane i korištenje algi za proizvodnju biogoriva. Strategija bi trebala dati snažan doprinos u ispunjavanju cilja klimatski neutralne Europe.

"Ova strategija postavlja jasan smjer i uspostavlja stabilan okvir, koji su ključni za tijela javne vlasti i ulagače u tom sektoru. Moramo ojačati domaću proizvodnju u EU-u radi postizanja klimatskih ciljeva, zadovoljavanja sve većih potreba za električnom energijom i radi potpore oporavku gospodarstva od pandemije covida 19", izjavila je povjerenica za energiju Kadri Simson.

Komisija temelji ove ambiciozne ciljeve na golemom potencijalu europskih morskih bazena i na globalno vodećoj poziciji europskih tvrtki u tom sektoru. Provedba strategije stvorila bi nove mogućnosti za industriju, stvaranje zelenih radnih mjesta i za jačanje vodeće uloge EU-a u energetskim tehnologijama. Također bi trebala osigurati zaštitu okoliša, biološke raznolikosti i ribarstva.

Komisija procjenjuje da će za ostvarenje predloženih ciljeva biti potrebne investicije od skoro 800 milijardi eura do 2050. godine.
U tu svrhu, Komisija najavljuje da će osigurati povoljan pravni okvir, pomoći u mobiliziranju potrebnih sredstava. Poziva zemlje članice da koriste Mehanizam za oporavak i otpornost, Europsku investicijsku banku i druge financijske institucije za potporu investicijama u obnovljivu energiju na moru.

Trenutačno u EU-u, vjetroelektrane pričvršćene za morsko dno imaju instalirani kapacitet od 12 GW. Plutajuće elektrane imaju instalirani kapacitet od 40 MW, pri čemu pojedine države članice najavljuju opsežne komercijalne projekte.
Tehnologije za iskorištavanje energije oceana kao što su pogoni za iskorištavanje energije valova te plime i oseke, s postojećim instaliranim kapacitetom od 13 MW, ulaze u zrelu fazu pa se javlja interes za njihove buduće primjene.
Druge tehnologije, primjerice proizvodnja biogoriva iz algi (biodizel, bioplin i bioetanol) te plutajuće solarne elektrane i pretvorba toplinske energije, u ranoj su fazi razvoja, ali puno obećavaju.

Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora s pomoću energije iz obnovljivih izvora ključni je element europskoga zelenog plana. Energija iz obnovljivih izvora na moru među tehnologijama je s najvećim potencijalom rasta zahvaljujući brojnosti i raznolikosti morskih bazena u EU-u i kontinuiranom padu troškova novih postrojenja. Povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na moru povećala bi se izravna upotreba električne energije u širokom spektru krajnjih primjena u europskom gospodarstvu. Ujedno bi se doprinijelo neizravnoj elektrifikaciji na temelju vodika i drugih dekarboniziranih plinova iz obnovljivih izvora, navodi Komisija.

Tagovi: morske vjetroelektrane, Kadri Simson, offshore vjetroelektrane, Europska komisija, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prekoračile 49 dolara, OPEC+ neznatno povećava opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 49 dolara, OPEC+ neznatno povećava opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od siječnja, s obzirom na slabu potražnju u uvjetima pandemije koronavirusa.
Češka će do 2038. prestati vaditi ugljen
UGLJEN
Češka će do 2038. prestati vaditi ugljen
PRAG - Češka će zatvoriti proizvodnju u rudnicima ugljena do 2038. godine, prema odluci vladinog Povjerenstva za ugljen.
Danska od 2050. više neće vaditi naftu u Sjevernom moru
ODLUKE
Danska od 2050. više neće vaditi naftu u Sjevernom moru

KOPENHAGEN - Danski parlament podržao je u četvrtak prijedlog vlade da se do 2050. okončaju sve aktivnosti istraživanja i vađenja nafte i plina u Sjevernom moru i da se otkaže najnoviji krug izdavanja koncesija.

OPEC i Rusija blago povećavaju opskrbu u siječnju
NAFTA
OPEC i Rusija blago povećavaju opskrbu u siječnju
BEČ - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su se da će od siječnja ublažiti ograničenja proizvodnje nafte za skromnih 500 tisuća barela dnevno, ali nisu postigli kompromis o proizvodnoj politici za ostatak sljedeće godine.
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara budući da trgovci čekaju ishod neizvjesnih pregovora proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE