GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Do 2050. povećati proizvodnju iz morskih vjetroelektrana na 300 GW

EK: Do 2050. povećati proizvodnju iz morskih vjetroelektrana na 300 GW
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak predložila strategiju čiji je cilj povećati proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana na moru sa sadašnjih 12 GW na najmanje 60 GW do 2030. i na 300 GW do 2050. godine za što će trebati 800 milijardi eura investicija.

Komisija je u četvrtak predložila Strategiju o offshore obnovljivoj energiji, koja uključuje iskorištavanje snage vjetra, valova, plime, plutajuće solarne elektrane i korištenje algi za proizvodnju biogoriva. Strategija bi trebala dati snažan doprinos u ispunjavanju cilja klimatski neutralne Europe.

"Ova strategija postavlja jasan smjer i uspostavlja stabilan okvir, koji su ključni za tijela javne vlasti i ulagače u tom sektoru. Moramo ojačati domaću proizvodnju u EU-u radi postizanja klimatskih ciljeva, zadovoljavanja sve većih potreba za električnom energijom i radi potpore oporavku gospodarstva od pandemije covida 19", izjavila je povjerenica za energiju Kadri Simson.

Komisija temelji ove ambiciozne ciljeve na golemom potencijalu europskih morskih bazena i na globalno vodećoj poziciji europskih tvrtki u tom sektoru. Provedba strategije stvorila bi nove mogućnosti za industriju, stvaranje zelenih radnih mjesta i za jačanje vodeće uloge EU-a u energetskim tehnologijama. Također bi trebala osigurati zaštitu okoliša, biološke raznolikosti i ribarstva.

Komisija procjenjuje da će za ostvarenje predloženih ciljeva biti potrebne investicije od skoro 800 milijardi eura do 2050. godine.
U tu svrhu, Komisija najavljuje da će osigurati povoljan pravni okvir, pomoći u mobiliziranju potrebnih sredstava. Poziva zemlje članice da koriste Mehanizam za oporavak i otpornost, Europsku investicijsku banku i druge financijske institucije za potporu investicijama u obnovljivu energiju na moru.

Trenutačno u EU-u, vjetroelektrane pričvršćene za morsko dno imaju instalirani kapacitet od 12 GW. Plutajuće elektrane imaju instalirani kapacitet od 40 MW, pri čemu pojedine države članice najavljuju opsežne komercijalne projekte.
Tehnologije za iskorištavanje energije oceana kao što su pogoni za iskorištavanje energije valova te plime i oseke, s postojećim instaliranim kapacitetom od 13 MW, ulaze u zrelu fazu pa se javlja interes za njihove buduće primjene.
Druge tehnologije, primjerice proizvodnja biogoriva iz algi (biodizel, bioplin i bioetanol) te plutajuće solarne elektrane i pretvorba toplinske energije, u ranoj su fazi razvoja, ali puno obećavaju.

Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora s pomoću energije iz obnovljivih izvora ključni je element europskoga zelenog plana. Energija iz obnovljivih izvora na moru među tehnologijama je s najvećim potencijalom rasta zahvaljujući brojnosti i raznolikosti morskih bazena u EU-u i kontinuiranom padu troškova novih postrojenja. Povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na moru povećala bi se izravna upotreba električne energije u širokom spektru krajnjih primjena u europskom gospodarstvu. Ujedno bi se doprinijelo neizravnoj elektrifikaciji na temelju vodika i drugih dekarboniziranih plinova iz obnovljivih izvora, navodi Komisija.

Tagovi: morske vjetroelektrane, Kadri Simson, offshore vjetroelektrane, Europska komisija, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE