GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD s 1,13 milijuna kuna financira studije za projekte OIE

EBRD s 1,13 milijuna kuna financira studije za projekte OIE
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 10:51
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 1,13 milijuna kuna financira izradu dvije studije koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav, izvijestili su u ponedjeljak iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Tako će "Analizu ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj" zajednički raditi Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), dok "Vodič za razvoj i implementaciju projekata obnovljivih izvora energije u RH" izrađuje tvrtka EnergoVizija u suradnji s dodatnim timom OIE stručnjaka iz privatnog sektora.

Kako se doznaje, rok za izradu analize je pet mjeseci, a vodiča tri mjeseca.

Iz udruženja OIEH, koje je i korisnik sredstava projekta, objašnjavaju kako će analiza donijeti pregled trenutnog stanja prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije u RH te predložiti mjere koje bi mogle olakšati integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u sustav. Mjere će se temeljiti na analizi postojećih procesa priključenja koja provode Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) te će biti u skladu sa suvremenim praksama drugih zemalja EU, uz prilagodbu stanju u Hrvatskoj.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec u priopćenju ističe kako je riječ je o studiji koja se bavi problematikom tranzicije elektroenergetskog sustava i s time povezanim izazovima prihvata velikoga broja novih proizvodnih postrojenja.

"Naši istraživači nalaze se među najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima u području elektroenergetike, čemu dodatno idu u prilog brojni kompetitivni projekti koje FER provodi iz tog područja. Sinergijski efekt, koji u ovom slučaju postižemo u partnerstvu s EIHP-om, posebno nas veseli. Vjerujemo da je to vrijedna prilika u pronalaženju rješenja za buduće izazove koji nas očekuju u globalnoj ekonomiji", naglasio je Gledec.

Ravnatelj EIPH-a Dražen Jakšić ističe kako je inicijativa koju je pokrenuo OIEH, a prepoznao EBRD, odličan primjer zajedničkog pristupa pronalaženju rješenja u kojem će investitori, operatori, konzultanti i akademska zajednica raditi na zajedničkom prijedlogu poboljšanja integracije OIE u Hrvatskoj.

"Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj" odgovorit će, pak, na sva pitanja što ih postavljaju oni koji žele ulagati u obnovljive izvore energije i bit će praktičan vodič kroz korake koje je potrebno proći u područjima zakonodavstva, zaštite okoliša, dobivanja dozvola, financiranja, premijskog sustava poticanja, načina rada tržišta električne energije. Uz to, predložit će i mjere kojima bi se ubrzao i olakšao razvoj OIE projekata u Hrvatskoj.

Taj vodič radi tvrtka EnergoVizija, koja je angažirala i dodatne OIE stručnjake iz privatnog sektora. "Svi oni već godinama prolaze kroz sve faze razvoja i realizacije OIE projekata i dobro znaju sve korake koje je potrebno proći, kao i prepreke koje im otežavaju put. Svatko iz svog područja profesionalnog djelovanja ima dragocjeno znanje i iskustvo nužno za izradu ovakvog vodiča", objašnjava Kamilo Vrana iz EnergoVizije.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk podršku ulaganja u obnovljive izvore energije u našoj zemlji ocjenjuje prioritetom koji je u skladu s dokumentom EBRD-a "Pristup tranziciji prema zelenom gospodarstvu 2021.-25."

Vjeruje i da EBRD ima značajan potencijal glede financiranja projekata koji će se provoditi u okviru novog hrvatskog mehanizma potpore obnovljivim izvorima te ističe da su, uz financiranje, posvećeni i pružanju tehničke pomoći Vladi RH i sektoru u cjelini. "Savjetodavni projekti koje smo pokrenuli zajedno s OIEH-om imaju velik značaj za Hrvatski OIE sektor, a upravo to što možemo podržati ovakve projekte nas jasno razlikuje od ostalih financijskih institucija", naglasila je Zinchuk.

Direktorica OIEH Maja Pokrovac smatra da sve veći interes za ulaganje u OIE postavlja nove izazove.

"Nikad do sada u Hrvatskoj ovakve studije nisu objavljene. Stoga zahvaljujemo EBRD-u što je prepoznao važnost njihovog financiranja te vodećim hrvatskim stručnjacima koji su se odazvali inicijativi OIEH. Proaktivnost nas vodi putem zajedničkog napretka", zaključila je Pokrovac.

Tagovi: EBRD, Victoria Zinchuk, Maja Pokrovac, Europska banka za obnovu i razvoj, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak, nastavivši jučerašnji oporavak od gotovo pet posto, budući da je zabrinutosti zbog utjecaja omicron soja koronavirusa na globalnu potražnju za gorivom popustila, a iranski nuklearni pregovori prekinuti, čime je odgođen povratak iranske nafte na tržišta.
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
KINA-HRVATSKA
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
PROJEKTI
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
BEOGRAD - Hay Galis, CEO BIG Shopping Centers grupe: Proizvodnja obnovljive energije predstavlja izvor rasta
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela.
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
CIJENE GORIVA
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
ZAGREB - Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16,5 kuna ili 30-ak lipa po litri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE