GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD financira uvođenje OIE u deset toplana u Srbiji

EBRD financira uvođenje OIE u deset toplana u Srbiji
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 08:53
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Ministar financija Siniša Mali i ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisali su danas ugovore i sporazume o financiranju provedbe novog programa s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednog 40,5 milijuna eura, kojim se uvode obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji.

Ugovor o kreditu EBRD-a vrijedan 30 milijuna eura s predsjednicom EBRD-a Odile Reno-Basso potpisao je ministar financija Siniša Mali, dok je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala ugovore o donaciji Švicarskog državnog tajništva za gospodarska pitanja (SECO) u iznosu od 4,5 milijuna eura. milijuna eura i Europska unija u okviru Regionalnog programa energetske učinkovitosti (REEP), vrijednog tri milijuna eura.

Zajedno s ranije potpisanim ugovorom o bespovratnim sredstvima SECO-a vrijednim tri milijuna eura, za realizaciju projekta osigurano je svih 40,5 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Ministrica Đedović Handanović rekla je da se u prethodnom razdoblju radilo na uvođenju biomase u sustave daljinskog grijanja, dok će kroz novi projekt toplane u Srbiji početi koristiti solarne kolektore, toplinske pumpe, otpadnu toplinu, geotermalne izvore, uz popratna modernizacija vrelovodne mreže.

Projekat će se sprovoditi u deset lokalnih samouprava: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Niš, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Predsjednica EBRD-a Odile Reno-Basso istaknula je kako projekt predstavlja prekretnicu u poboljšanju kvalitete okoliša i povećanju energetske sigurnosti Srbije.

Tijekom posjeta predsjednika EBRD-a potpisan je Ugovor o donaciji s Ministarstvom rudarstva i energetike te o tehničkoj pomoći Direkciji EBRD-a za financiranje i poticanje energetske učinkovitosti.

“Donacija od 2,35 milijuna eura, koju je osigurala EU, iskoristit će se za povećanje kapaciteta administracije koja provodi Program subvencioniranja energetske obnove javnih zgrada u Srbiji, a ima i važnu ulogu u podršci građanima da povećaju energetsku učinkovitost u svojim kućanstvima.“ rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Uz potporu Uprave subvencije je dobilo više od 30.000 kućanstava, a obnovljeno je 165 objekata od javnog značaja.

Samo prošle godine subvencionirana je sanacija 21 škole, vrtića i doma kulture u isto toliko gradova i općina. Ove godine dobili smo dvostruko više zahtjeva za javne sadržaje, točnije ukupno 48 zahtjeva, budući da je za te namjene u proračunu osigurano dvostruko više sredstava, ustvrdio je ministar.

Tagovi: ebrd, oie, đedović, mali, toplane
PROČITAJ I OVO
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE