GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBITDA MOL Grupe oporavila se u trećem tromjesečju unatoč krizi (VIDEO)

EBITDA MOL Grupe oporavila se u trećem tromjesečju unatoč krizi (VIDEO)
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – Danas je MOL Grupa predstavila svoje financijske rezultate za treće tromjesečje 2020. Tijekom pandemije i gospodarske krize, čista CCS EBITDA zabilježila je odličan oporavak u usporedbi s niskim razinama zabilježenim u drugom tromjesečju te je u trećem tromjesečju 2020. iznosila 610 milijuna dolara, što je pad od samo 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zahvaljujući tom rezultatu, EBITDA je u prva tri tromjesečja 2020. iznosila 1,59 milijardi dolara, što je pad od 14 posto na godišnjoj razini, pri čemu će EBITDA za cijelu godinu vjerojatno biti na gornjoj granici predviđenog raspona smjernica, na oko 1,9 milijardi dolara. Pojednostavljeni slobodni novčani tok u trećem tromjesečju zabilježio je rast na 306 milijuna dolara zbog daljenjeg pridržavanja uspostavljene discipline vezane uz kapitalne troškove. To je pojednostavljeni slobodni novčani tok od početka godine do danas dovelo na 662 milijuna dolara, što je 42 posto više nego u prva tri tromjesečja prošle godine. Organski kapitalni troškovi bili su niži za 33 posto u prva tri tromjesečja, što odražava veliku kontrolu kapitalnih troškova te manjih usporavanja koja uzrokuje COVID-19.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi osvrnuo se na rezultate:

„Prihodi su se u trećem tromjesečju odlično oporavili u odnosu na niske razine iz drugog tromjesečja, što će nam vjerojatno omogućiti da za cijelu 2020. ostvarimo EBITDA koja će biti na gornjoj granici predviđenog raspona smjernica, u iznosu od oko 1,9 milijardi dolara. Ove godine su sve poslovne djelatnosti ostvarile pozitivan slobodni novčani tok usprkos pandemiji, što je jasan dokaz stabilnosti i otpornosti našeg poslovanja. Djelatnost Usluga kupcima istaknula se u trećem tromjesečju novom rekordnom tromjesečnom EBITDA, ali i ostale su djelatnosti ostvarile relativno dobre rezultate unatoč padu cijena robe i marži: Upstream je profitirao od akvizicije polja ACG, dok se Downstream popravio kao rezultat vece raspoloživosti imovine i veće rafinerijske proizvodnje. Međutim, moramo ostati oprezni s obzirom na to da pandemija još nije završila te bismo se u nadolazećim mjesecima svi mogli ponovno naći na kušnji.“

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, proizvodnja u Upstreamu zabilježila je rast od 8 posto na 126,9 tisuća barela dnevno te je bila 18
posto viša nego u istom tromjesečju prošle godine. Veći udio u proizvodnji i doprinos polja ACG na razini cijelog tromjesečja povećali su obujam proizvodnje. MOL-ova proizvodnja temeljem neto prava u Azerbajdžanu iznosila je 29,8 tisuća barela dnevno u trećem tromjesečju 2020. Cijene nafte i plina oporavile su se u trećem tromjesečju, no i dalje su daleko ispod prošlogodišnje razine. EBITDA Upstreama u prva tri tromjesečja bila je pod snažnim negativnim utjecajem cijena kao rezultat značajno niže cijene nafte (cijena Brent nafte pala je 37 posto na godišnjoj razini na 41 dolar po barelu) i ostvarene cijene plina (-34 posto na godišnjoj razini).

Čista CCS EBITDA Downstreama snažno se oporavila te gotovo udvostručila nakon niskih razina iz drugog tromjesečja, ali je ostala 26 posto niža nego u 2019. zbog pada rafinerijskih marži i neznatno nižih petrokemijskih marži.

Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 70 posto ukupne dovršenosti krajem trećeg tromjesečja, iako napredak pomalo zaostaje za planom zbog situacije izazvane pandemijom. Uvedeni su protokoli za zaštitu od pandemije kako bi smanjili rizik od zaraze unutar gradilišta te kako bi se održao poslovni kontinuitet. U trećem tromjesečju u Mađarskoj je dovršena tvornica za proizvodnju bitumena modificiranog gumenim granulatom za recikliranje otpadnih guma kapaciteta 20.000 tona.

Djelatnost Usluga kupcima postigla je novi rekordan tromjesečni rezultat u iznosu od 183 milijuna dolara uz podršku snažnih rezultata segmenta goriva, što je porast od 14 posto na godišnjoj razini. I niži operativni izdaci pridonijeli su rastu EBITDA zbog mjera uštede diljem mreže. Pojednostavljeni slobodni novčani tok porastao je u trećem tromjesečju 27 posto na godišnjoj razini te za 14 posto u prva tri tromjesečja 2020., premašivši 300 milijuna dolara. To je iznos koji već sad premašuje cjelogodišnju razinu iz 2019. MOL-ovo uspješno širenje koncepta negoriva pod brendom Fresh Corner nastavlja se diljem mreže, broj renoviranih lokacija s Fresh Cornerima povećao se s 895, koliko ih je bilo krajem drugog tromjesečja 2020., na 910 u trećem tromjesečju.

U trećem tromjesečju 2020. EBITDA djelatnosti Plinskog poslovanja porasla je na godišnjoj razini za 59 posto na 43 milijuna dolara budući da je povećana potražnja za prekograničnim kapacitetima rezultirala višim reguliranim prihodima, dok su operativni izdaci bili niži. Više rezervacije kapaciteta i niži operativni izdaci potakli su EBITDA u prva tri tromjesečja, postigavši 37 posto viši rezultat nego u istom razdoblju prošle godine.


Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, Zsolt Hernadi, nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE