GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

E.ON: Nuklearke ne mogu biti rezerva

E.ON: Nuklearke ne mogu biti rezerva
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Plan njemačke vlade da dvije nuklearne elektrane do kraja zime budu rezerva koja će osigurati dovoljno struje u slučaju nestašice plina tehnički je neizvediv, upozorila je elektroenergetska tvrtka E.ON.

Vlada je plan o nuklearnoj rezervi objavila početkom tjedna, odredivši tu zadaću za E.ON-ov Isar 2 i za EnBW-ov Neckarwestheim 2.

E.ON je u pismu upozorio vladu da je po njegovoj ocjeni tehnički neizvedivo da nuklearka preuzme ulogu rezervnog proizvođača struje.

"Izvijestili smo u ponedjeljak navečer da nuklearne elektrane iz tehničkih razloga nisu pogodne za ulogu rezervne elektrane", objavili su, dodavši da nastavljaju razgovore s vladom.

Ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je da je "pomalo zatečen" E.ON-ovim pismom.

Čini se da tehničari u kompaniji Preussen Elektra, kojoj je povjerena zadaća rada s E.ON-ovim nuklearnim reaktorom i njihovog gašenja, ne razumiju da plan ne predviđa opetovano gašenje i paljenje reaktora, izjavio je Habeck.

U Preussen Elektri nisu razumjeli koncept krizne rezerve, dodao je ministar.

Šef Preussen Elektre Guido Knott naglasio je u pismu državnom tajniku za energiju Patricku Graichenu da nije tehnički moguće dva od tri aktivna reaktora poslati krajem godine u hladnu rezervu i potom ih po potrebi aktivirati.

Preussen Elektra nema iskustva s takvim postupkom, a njegovo testiranje u praksi ne bi se smjelo poklopiti s kritičnom situacijom u opskrbi, dodao je Knott.

Rezerva zahtijeva intenzivne pripreme koje bi trebale biti završene do kraja listopada, pa kompanija mora u kratkom roku biti obaviještena hoće li nuklearka raditi i u novoj godini, naglasio je čelnik Preussen Elektre.

Državni tajnik pak tvrdi da E.ON da ne može prognozirati kakvi bi problemi mogli iskrsnuti ako nuklearka bude uvrštena na popis rezerve, citira Reuters pismo dužnosnika kompaniji, koje je dobio na uvid.

Bude li predloženi plan o rezervi u prosincu prihvaćen, jedan ili oba reaktora nastavit će s radom, tumači Graichen. U protivnom, nuklearke bi mogle biti ponovo pokrenute u siječnju ili veljači, stoji u Graichenovom pismu.

E.ON nije odmah komentirao izjave iz vlade.

Na vladinom je popisu i nuklearka Neckarwestheim 2 EnBW-a koji je poručio da također s ministarstvom nastoji razjasniti detalje i pitanja i da će iznijeti mišljenje o planu nakon što prouči njegovu tehničku i organizacijsku izvedivost.

Njemačka je odlučila ugastiti nuklearke nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, ali planirano zatvaranje tri posljednja aktivna reaktora krajem ove godine već je izazvalo napetosti u vladajućoj koaliciji zbog problema u opskrbi ruskim plinom.

Tako Habeckova Zelena stranka inzistira da se odluka o zatvaranju provede u djelo dok liberalni FDP traži da preostale nuklearke nastave s radom kako bi se snizile cijene struje.

Tagovi: kompanija E.On, Rusija, nuklearna energija, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE