GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.

Mi bezuslovno nastavljamo s razvojem NIS-a. Projekat duboke prerade neće biti i poslednji. Aktivno radimo na daljoj modernizaciji prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, nastavljamo i da investiramo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao i jako važan pravac razvoja NIS-a. Upravo ovde, na susednoj lokaciji, na placu pančevačke Rafinerije, završava se izgradnja termoelektrane-toplane koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Plan je da tu termoelektranu-toplanu pustimo u rad u drugom kvartalu sledeće godine. To je projekat koji realizujemo u saradnji s kompanijom "Gazprom energoholding", istakao je Aleksandar Đukov za RTS.

On je dodao i da je pamdemija korona virusa donela globalnu ekonomsku krizu, što se veoma odražava na rad naftno-gasnih i energetskih kompanija koje beleže gubitke i otpuštaju radnike, i smanjuje se proizvodnja i prerada nafte, a posebno investicije.

"Kada je reč o NIS-u, važno je istaći da je kompanija s puno energije i na vreme odreagovala na dešavanja na tržištu i ovu godinu koja je izuzetno komplikovana, NIS će završiti s približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine", rekao je Đukov.

Prerada nafte je veća, a kada je reč o prometu naftnih derivata u maloprodaji, smanjeno je svega tri odsto u poređenju s prošlom godinom.

"Ove godine je došlo do značajnog smanjenja potražnje i prometa u maloprodaji, ali upravo ovo neznatno smanjenje ukazuje nam da smo uspeli da nivelišemo efekte tržišta. Važno je da je uprkos ovoj situaciji NIS uspeo da očuva broj zaposlenih. Nije bilo nikakvih kadrovskih smanjenja u kompaniji", kaže Đukov.

On je rekao da je Rusija uzela učešće u okviru novih dogovora unutar OPEC plus i kao rezultat tih dogovora smanjena je proizvodnja.

"Kao posledicu globalnih dešavanja, imali smo dvojni udarac na ruske kompanije - s jedne strane došlo je do smanjenja cena, s druge strane, bili smo prinuđeni da smanjimo obime proizvodnje. Uprkos tome, kompanija Gazpromnjeft predstavlja primer efikasnosti na tržištu i ne tako davno, mi smo rezimirali rezultate rada za devet meseci tekuće godine. Ono što je važno - za razliku od mnogih drugih kompanija, mi smo u tih devet meseci imali dobit", naglašava Đukov.

"Gasprom njeft" je postao većinski vlasnik NIS-a 2009. NIS je danas jedan od najvećih srpskih izvoznika i najviše doprinosi budžetu Srbije.

Tagovi: Aleksandar Đukov, Naftna industrija Srbije, Gazpromnjeft, Gazprom, Rafinerija Pančevo
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog širenja korone zadržala cijene nafte ispod 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog širenja korone zadržala cijene nafte ispod 56 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara budući da je širenje zaraze covidom 19 širom svijeta potisnulo u drugi plan neočekivani pad zaliha u SAD-u.
Bijela kuća: Sjeverni tok 2 je loš posao za Europu
MINIRANJE
Bijela kuća: Sjeverni tok 2 je loš posao za Europu
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je plinovod Sjeverni tok 2 "loš posao za Europu", priopćila je Bijela kuća.
HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva postradalih mjesta
OTPIS
HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva postradalih mjesta
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) će, sukladno popisu jedinica lokalne samouprave na potresom pogođenom području kojeg je utvrdio Stožer civilne zaštite, kupcima i korisnicima kategorije kućanstvo otpisati potraživanja za energiju za prva tri mjeseca 2021.
Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva
OIE
Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva
BRUXELLES - Europa polako smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, a jedan izvještaj govori da je u prošloj godini na Starom kontinentu stvoreno više električne energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnih goriva.
Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara budući da su trgovce uznemirile vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji, koje bi mogle nagovijestiti probleme u opskrbi iz vodećeg svjetskog izvoznika nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE