GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.

Mi bezuslovno nastavljamo s razvojem NIS-a. Projekat duboke prerade neće biti i poslednji. Aktivno radimo na daljoj modernizaciji prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, nastavljamo i da investiramo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao i jako važan pravac razvoja NIS-a. Upravo ovde, na susednoj lokaciji, na placu pančevačke Rafinerije, završava se izgradnja termoelektrane-toplane koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Plan je da tu termoelektranu-toplanu pustimo u rad u drugom kvartalu sledeće godine. To je projekat koji realizujemo u saradnji s kompanijom "Gazprom energoholding", istakao je Aleksandar Đukov za RTS.

On je dodao i da je pamdemija korona virusa donela globalnu ekonomsku krizu, što se veoma odražava na rad naftno-gasnih i energetskih kompanija koje beleže gubitke i otpuštaju radnike, i smanjuje se proizvodnja i prerada nafte, a posebno investicije.

"Kada je reč o NIS-u, važno je istaći da je kompanija s puno energije i na vreme odreagovala na dešavanja na tržištu i ovu godinu koja je izuzetno komplikovana, NIS će završiti s približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine", rekao je Đukov.

Prerada nafte je veća, a kada je reč o prometu naftnih derivata u maloprodaji, smanjeno je svega tri odsto u poređenju s prošlom godinom.

"Ove godine je došlo do značajnog smanjenja potražnje i prometa u maloprodaji, ali upravo ovo neznatno smanjenje ukazuje nam da smo uspeli da nivelišemo efekte tržišta. Važno je da je uprkos ovoj situaciji NIS uspeo da očuva broj zaposlenih. Nije bilo nikakvih kadrovskih smanjenja u kompaniji", kaže Đukov.

On je rekao da je Rusija uzela učešće u okviru novih dogovora unutar OPEC plus i kao rezultat tih dogovora smanjena je proizvodnja.

"Kao posledicu globalnih dešavanja, imali smo dvojni udarac na ruske kompanije - s jedne strane došlo je do smanjenja cena, s druge strane, bili smo prinuđeni da smanjimo obime proizvodnje. Uprkos tome, kompanija Gazpromnjeft predstavlja primer efikasnosti na tržištu i ne tako davno, mi smo rezimirali rezultate rada za devet meseci tekuće godine. Ono što je važno - za razliku od mnogih drugih kompanija, mi smo u tih devet meseci imali dobit", naglašava Đukov.

"Gasprom njeft" je postao većinski vlasnik NIS-a 2009. NIS je danas jedan od najvećih srpskih izvoznika i najviše doprinosi budžetu Srbije.

Tagovi: Aleksandar Đukov, Naftna industrija Srbije, Gazpromnjeft, Gazprom, Rafinerija Pančevo
PROČITAJ I OVO
Struja u Srbiji skuplja osam, gas 11% od 1. januara
POSKUPLJENJA
Struja u Srbiji skuplja osam, gas 11% od 1. januara
BEOGRAD - Agencija Srbije za energetiku odobrila je povećanje cene struje i gasa od 1. januara 2023. godine, kada će struja biti skuplja osam odsto a gas 11, piše danas RTS.
Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
LNG
Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
ZAGREB - "Ogroman je interes i Bavarske i Austrije za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara", kazao je Plenković.
Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara pod pritiskom vala prodaja koji su pokrenuli zabrinutost za potražnju u Kini i ulični prosvjedi protiv mjera suzbijanja covida 19.
Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije
SAVJETI
Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije
ZAGREB - Energetski institut Hrvoje Požar predstavio je u ponedjeljak rezultate projekta LABEL2020 i brošuru "Savjeti za uštedu energije", koja donosi savjete za uštedu u kućanstvima, te aplikaciju s mogućnošću usporedbe kućanskih uređaja radi njihova lakšeg odabira pri kupnji.
Prosvjed rumunjskih radnika na ulazu u riječku Rafineriju
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjed rumunjskih radnika na ulazu u riječku Rafineriju
RIJEKA - Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, u ponedjeljak su prosvjedovali zbog neisplate dvije posljednje plaće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE