GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Razvoj EPCG bazirati na zelenoj energiji

Đukanović: Razvoj EPCG bazirati na zelenoj energiji
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 22:18
Autor: SEEbiz / Mina-business
TREBINJE - Razvoj Elektroprivrede (EPCG) mora se bazirati na zelenoj energiji, a to podrazumijeva prelazak na potpuno obnovljive izvore energije, čistiji vazduh bez dodatnih ulaganja i subvencija i pokretanje snažnog investicionog ciklusa, ocijenio je predsjednik Odbora direktora kompanije Milutin Đukanović.

On je na Samitu energetike SET 2021 u Trebinju, u okviru panela Investicioni ciklusi – gradnja novih energetskih kapaciteta, kazao da se razvoj EPCG mora bazirati na pokretanju snažnog investicionog ciklusa gdje nema dodatnih troškova za građane, kao i stvaranju modela koji će omogućiti svim građanima da kroz posebne programe individualne proizvodnje struje ostvare benefite.

Đukanović je podsjetio da je u najskorijoj budućnosti u planu realizacija nekoliko projekata - hidroelektrane (HE) Komarnica od 170 megavata (MW), vjetroelektrane (VE) Gvozd 2 snage 50 MW, osmog agregat HE Perućica 54 MW i solarne elektrane (SE) Briska gora gdje bi se instalisana snaga kretala od 200 do 250MW.

„Na ovaj način bismo, u narednom četvorogodišnjem periodu, mogli realizovati ili privesti kraju realizaciju projekata gdje bi se ukupna instalisana snaga, koja sada iznosi 883 MW, povećala gotovo 100 odsto. Za svega četiri godine bismo izgradili onoliko energetskih objekata koliko u prethodnih 75 godina“, poručio je Đukanović.

Iz EPCG je saopšteno da je Samit energetike okupio predstavnike najznačajnijih energetskih subjekata regiona.

Na Samitu, koji se završava danas, govorilo se o energetskoj strategiji i energetskim klimatskim planovima u regionu, gradnji novih energetskih kapaciteta, nastavku liberalizacije tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, reformi sektora daljinskog grijanja u regiji, hibridnoj energetskoj budućnosti, razvoju potencijala obnovljivih izvora energije, uslovima i preprekama za investiranje u sektor energetike.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Milutin Đukanović, zelena energija, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE