GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG

Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.

Prijave su podnesene protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke energetike Dragice Sekulić, bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Đoka Krivokapića, vlasnika i zastupnika Uniprom Nikšić Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića, izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića, te bivših članova Odbora direktora EPCG Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića.

Đukanović je saopštio da ih je prijavio zbog krivičnih djela kriminalno udruživanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja i protivzakoniti uticaj.

“Oni su u vremenskom periodu 2020-2021 godina, kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali osumnjičeni Marković Duško, Sekulić Dragica i Pejović Veselin, pribavili privrednom subjektu UNIPROM d.o.o. Nikšić protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 16.940.025,16 evra”, naveo je.

Prema njegovim riječima, po prethodnom dogovoru pripremljenom planu za svjesno kršenje propisa i pravila određivanja iznosa/količine emisionih kredita u smislu Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, Marković i Sekulić su, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, na šta ih je umišljajno podstrekao Pejović, najprije učestvovali u određivanju dodjele količine besplatnih emisionih kredita putem Uredbe o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte, tako što su kroz Uredbu za 2020. i 2021. za godinu opredijelili broj besplatnih emisionih kredita koji su pogodovali samo UNIPROMU, iako su bili svjesni da je broj besplatnih emisionih kredita koji mu je dodijeljen realno nepotreban, sve kako bi UNIPROM neiskorišćeni broj besplatnih emisionih kredita prenio, uz enormnu naknadu, na Elektroprivredu Crne Gore.

“EPCG je ove emisione kredite mogla pribaviti od nadležnog organa putem javne aukcije, i plaćanjem aukcijske cijene emisionih kredita na žiro račun Fonda za zaštitu životne sredine, a što nije učinjeno”, naglasio je Đukanović.

Dodao je da Marković i Sekulić nikada nijesu formirali komisiju koja je trebalo da sprovede aukciju, a sve sa ciljem da omoguće UNIPROMU da stekne protivpravnu korist.

“Bivši izvršni direktor EPCG Noveljić Igor, je kao odgovorno lice u EPCG u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugo pravno lice – konkretno za UNIPROM, grubo povrijedio ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, što je učinio uz saglasnost Odbora direktora EPCG koji su činili članovi kriminalne organizacije Krivokapić Đoko, Milović Ranko, Hodžić Samir, Radulović Vladan, Spaić Srđan, Konatar Miloš i Vujović Nikola, koji su imali obavezu da daju smjernice izvršnom direktoru u pogledu vođenja poslova. Dok je osumnjičeni član kriminalne organizacije Martinović Jovan kao direktor Fonda za zaštitu životne sredine sproveo spornu transakciju- promet emisionih kredita u Registru emisionih kredita za 2020. godinu i Registru emisionih kredita za 2021. godinu, iako je znao i morao znati da sporni Sporazumi ne predstavljaju ispravu koja je podobna za upis u Registar, imajući u vidu da za svoj predmet imaju trgovinu besplatno stečenim emisionim kreditima čime je došlo do namjernog i svjesnog izigravanja propisa, i pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednom subjektu UNIPROM Nikšić, u iznosu od 16.940.025,16 evra, na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i budžeta Crne Gore”, precizirao je.

Kako je istakao, da je Elektroprivreda uplatila ta sredstva Fondu, Fond bi 90 odsto tih sredstava vratio Elektroprivredi kroz razne ekološke investicije.

“Nikakve uvrede i prijetnje od raznog polusvijeta, koji je uspio da se obogati za vrijeme bivšeg režima, neće zaustaviti pravdu. Neće Milivoje Katnić i Ivica Stanković dovijeka biti brana borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Samo još jedna poruka: tika-taka”, poručio je Đukanović.

Tagovi: Milutin Đukanović, Duško Marković, Dragica Sekulić, Đoko Krivokapić, Elektroprivreda Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Od početka godine benzin skuplji 18 posto, a dizel 10 posto
POSKUPLJENJA
Slovenija: Od početka godine benzin skuplji 18 posto, a dizel 10 posto
LJUBLJANA - Iako cijene nafte posljednjih tjedana neprestano rastu, 95-oktanski benzin i dizel nisu išli u korak. U usporedbi sa sredinom ožujka, benzin je čak nešto jeftiniji u cijeloj zemlji, a cijene dizela nisu se značajno promijenile.
Od utorka novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Portal cijenegoriva.info na svojoj je stranici na Facebooku izvijestio o novim neslužbenim cijenama goriva u utorak.
Cyber napad i blokada cjevovoda u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 69 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cyber napad i blokada cjevovoda u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 69 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 69 dolara nakon kibernetičkog napada koji je blokirao veliki cjevovod u SAD i potaknuo strah od poremećaja u opskrbi.

Ina ima pravo prvokupa OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji?
NESLUŽBENO
Ina ima pravo prvokupa OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji?
LJUBLJANA - Austrijski OMV u veljači je najavio izlazak sa slovenskog tržišta prodajom svog lanca od 120 benzinskih postaja u toj zemlji.
EPS: U prvom kvartalu tri milijarde RSD dobiti
PRVI KVARTAL
EPS: U prvom kvartalu tri milijarde RSD dobiti
KLADOVO – Elektroprivreda Srbije (EPS) prošle godine imala je dobit u poslovanju od 16 milijardi dinara, a za ovu godinu očekuje se oko 12 milijardi dinara dobiti, rekli su danas predstavnici te kompanije na sednici skupštinskog odbora za energetiku, koja se održava u Kladovu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE