GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državno jamstvo HEP-u za kredite za kupnju plina

Državno jamstvo HEP-u za kredite za kupnju plina
JAMSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo u visini od 880 milijuna eura za kreditno zaduženje Hrvatske elektroprivrede (HEP), radi financiranja kupnje plina i drugih energenata.

Jamstvo se izdaje u korist Erste&Steiermärkische Bank, HBOR-a, HPB-a, OTP-a PBZ-a i Zagrebačke banke.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović podsjetio je kako je vlada početkom lipnja naložila HEP-u da zapuni podzemno skladište plina Okoli te da je za to trebalo zaduženje od 400 milijuna eura. Istaknuo je i da je na istoj sjednici Vlade donesena odluka koja se odnosi na to da se HEP-u također da suglasnost za zaduženje od dodatnih 600 milijuna eura, od čega će 80 posto biti pod državnim jamstvom, kako bi se osigurala opskrba i drugim energentima.

Vezano uz prvi kredit od 400 milijuna eura, rok korištenja kredita je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu, ročnost 18 mjeseci, aranžerska naknada 0,10 posto, jednokratno, a kamatna stopa promjenjiva, 6M EURIBOR (min 0)+fiksna marža od 0,90 p.p. godišnje.

Korisnik kredita obvezuje se uz ostalo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja omogućiti provedbu tehničke i financijske kontrole te općeg nadzora i namjenskog trošenja sredstava iz ugovora o kreditu i njemu pripadajućih dodataka, a snosi i eventualne tečajne razlike nastale u razdoblju između dana plaćanja obveza prema davatelju kredita i dana uplate pokrića.

Tim bi se novcem trebalo osigurati 270,83 milijuna kubnih metara plina.

Vlada je donijela i odluku o davanju državnog jamstva u korist istih banaka, za kreditno zaduženje HEP-a radi osiguranja nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju RH u iznosu do 480 milijuna eura.

Jamstvo Republike Hrvatske pokriva 80 posto obveza po kreditu koji je ukupno vrijedan 600 milijuna eura.,

Novac će biti utrošen za financiranje nabave energenata (električna energija, plin, ugljen, toplinska energija).

Ročnost kredita je 18 mjeseci, otplata po revolving principu uz primjenu kamatne stopa od 6 M EURIBOR (min. 0) + fiksna marža od 1,15 p.p. godišnje, te uz aranžersku naknadu od 0,10 posto i naknadu za rezervaciju od 0,18 posto.

Unatoč tome što je u odluci vlade bilo navedeno da će se kredit od 600 milijuna eura koristiti za nabavku energenata što uključuje i ugljen, banke su inzistirale da se iz namjene kredita izuzme izravno ili neizravno financiranje nabave ugljena i svih projekata povezanih s ugljenom, nuklearnom energijom i termoelektranama na ugljen.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, Erste, Hrvatska oštanska banka, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je ponovno za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, dok je plavi dizel ostao zamrznut.
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
PRIVREMENO
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
ZAGREB - Predsjednik društva Zagrebačka plinara Miroslav Živko podnio je ostavku na to mjesto, a kako javljaju iz Holdinga, na njegovo mjesto dolazi Goran Popović.
Cijene nafte blizu 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 87 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
IZNENAĐENJE
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
SCHWERIN/BERLIN - Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE