GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni inspektorat ulazi u Crodux i Petrol

Državni inspektorat ulazi u Crodux i Petrol
REGULACIJA CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada sutra odlučuje o novim cijenama goriva. Trenutno cijena benzina iznosi 1.28 eura po litri, a cijena dizela je 1.44 eura po litri, osim na pumpama Petrola i Croduxa, gdje su cijene više - litra benzina košta 1.41 euro, a eurodizela 1.5 eura.

RTL neslužbeno doznaje da bi nova cijena benzina trebala biti 1.33 eura po litri, što je uvećanje za 5 centi, a cijena dizela mogla bi iznositi 1.47 eura po litri, što je uvećanje od 3 centa po litri. Ako to preračunamo u kune, cijena benzina opet ide iznad 10 kuna, a cijena dizela iznad 11.

Podsjetimo, od ponoći se na benzinskim crpkama prikazuju cijene goriva u eurima. Građanima će vjerojatno trebati neko vrijeme da se naviknu na prikaz cijena u eurima na velikim ekranima na crpkama. Za razliku od cijena u trgovinama, gdje su istaknute i cijene u eurima i cijene u kunama, ovdje su samo cijene u eurima.

Petrol i Crodux objavili su više cijene goriva. Iz Croduxa su najavili priopćenje za javnost, dok iz Ministarstva gospodarstva kažu da ove više cijene nisu moguće budući da je vlada prije dva tjedna odredila gornju granicu na 1.28 eura po litri za benzin i 1.44 eura po litri za dizel. Državni inspektorat je najavio inspekciju, javlja RTL.

Podsjetimo, Petrol i Crodux prošlog su tjedna na sat vremena zatvorili svoje pumpe. Članovi Uprave Petrola Hrvatska smatraju da je došlo vrijeme za deregulaciju cijena naftnih derivata, da naftne kompanije u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite i da će iduća godina biti još i gora te da su im sadašnji uvjeti poslovanja neodrživi.

Član Uprave Petrola Hrvatska Vladimir Kuzmić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da su s regulacijom cijena suočeni od 16. listopada 2021. godine.

Istaknuo je da su se odlučili na zatvaranje benzinskih postaja na sat vremena zbog toga što se ni nakon njihovih višekratnih obraćanja hrvatskoj vladi i resornom ministarstvu, a ni nakon šestog sastanka, nije ništa konkretno promijenilo.

Kazao je kako žele da se regulacija postavi na temelje koji bi bili održivi, a da je zatvaranje postaja apel da se ukaže na neodrživost takve regulative koja ne omogućuje profitabilno poslovanje Petrola u Hrvatskoj.

Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE