GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državne naftne kompanije mogle bi u energetskoj tranziciji protratiti 400 mlrd dolara

Državne naftne kompanije mogle bi u energetskoj tranziciji protratiti 400 mlrd dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Državne naftne kompanije mogle bi u sljedećih 10 godina uludo potrošiti 400 milijardi dolara na projekte koji će možda tek pokriti troškove ulaganja čak i ako svijet ne ispuni ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma, pokazuje istraživanje.

Kompanije bi u te projekte u sljedećih 10 godina mogle uložiti 1.900 milijardi dolara, što znači da će desetina tih ulaganja biti neisplativa ako cijena nafte ne bude viša od 40 dolara za barel, utvrdio je Institut za upravljanje nacionalnim resursima (NRGI).

Velike naftne kompanije poput BP-a, Totala i Royal Dutch Shela već progresivno snižavaju dugoročne procjene cijene nafte koje se sada kreću u rasponu od 50 do 60 dolara po barelu. Neki analitičari smatraju da će biti niža, ovisno o scenariju energetske tranzicije.

Rezutat bi mogao produbiti nejednakost budući da je novac mogao biti uložen u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje ili diversifikaciju gospodarstva. Umjesto toga, mogao bi izazvati ekonomsku krizu, upozoravaju autori izvješća.

Mnoge od tih kompanija imaju sjedište u zemljama u kojima 280 milijuna ljudi živi ispod granice siromaštva, dodaju.

"Potrošnja državnih naftnih kompanija kocka je s krajnje neizvjesnim ishodom", konstatira viši ekonomski analitičar u NRGI-ju i koautor izvješća "Rizična karta" David Manley.

"Ulaganja bi se mogla isplatiti a mogla bi i utrti put ekonomskoj krizi u gospodarstvima u nastajanju i u razvoju i iznjedriti potrebu za državnom pomoći koja će skupo stajati društvo", dodaje Manley.

Posljedice po proizvođače na Bliskom istoku, poput Saudijske Arabije, bit će blaže budući da im treba puno manje da pokriju troškove ulaganja, ali afričke i latinoameričke zemlje imat će više problema. Meksički Pemex i angolski Sonangol već imaju problema s velikim dugom.

Situaciju dodatno otežava uvriježena politika širenja poslovanja u mnogim naftnim kompanijama i nedostatna transparentnost. U prosjeku se samo jedan od četiri dolara prihoda vraća u državnu blagajnu, utvrdili su autori izvješća.

Posebno zabrinjavaju azerbajdžanski SOCAR i nigereijski NNPC, ističe NRGI.

Otprilike polovina ulaganja nigerijske tvrtke u nove naftne projekte mogla bi završiti gubitkom u slučaju ubrzane globalne energetske tranzicije.

Investicijsku politiku trebale bi preispitati i Alžir, Kina, Rusija, Indija, Mozambik, Kolumbija i Surinam, zaključak je izvješća.

Tagovi: Državne naftne kompanije, energetska tranzicija, Total, Royal Dutch Shell, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
ENERGIJA VJETRA
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
BRUXELLES - Velika Britanija zauzela je prvo mjesto u Europi po ulaganjima u vjetroelektrane 2020. godine, s iznosom od 13 milijardi eura, prema današnjem izvješću organizacije WindEurope.
Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu
BLOKADA
Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu
VARŠAVA - Poljski sud blokirao je dozvolu regulatora državnoj rafineriji PKN Orlen za preuzimanje novinskog izdavača Polska Press, objavio je ured poljskog pučkog pravobranitelja za ljudska prava koji je podnio žalbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE