GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne

Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 17:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi premijera Plenkovića.

Konzultantska kuća Lazard Vladi je prije više od godinu dana predstavila završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine, no financijski detalji nikad nisu otkriveni. Ne zna se koliko bi to koštalo, a ne znamo ni kako bi se taj eventualni otkup financirao, znamo samo to da je iz Vlade rečeno kako to ne bi „išlo na teret proračuna“.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić jasan je u izjavi za tportal - država se u ovaj poduhvat ne bi trebala upuštati.

- Država u to ne treba ulaziti, ima barem pet ili deset razloga za to. Najvažniji razlog je činjenica da se država ne treba baviti poduzetništvom. Nije stvar dobrih namjera ili loših namjera. Povijest nas uči - koncentracija političke moći u kombinaciji s političkim strastima i populizmom može dovesti do loših odluka. A reperkusije će snositi hrvatski građani, jasan je Grubišić.

Nije to kritika politici već je to činjenica, dodaje. Uostalom, nijedna od 14-15 naftnih kompanija u široj regiji nisu u većinskom državnom vlasništvu.

A državi većinsko vlasništvu Ini zapravo i nije potrebno - najbolje je to pokazao recentni primjer sa zamrzavanjem cijena goriva.

- Država ima zakonodavnu moć. Jednim potezom može omogućiti nešto ili ograničiti. Vidimo to i po cijeni goriva - država ja nametnula ograničenje, a nije vlasnik kompanije, poručuje Grubišić.

Možda i najvažnije - strani investitori su nikad važniji u pandemijskoj ekonomskoj stvarnosti. Trebaju nam zdrave strane investicije, a ne crony kapitalizam, poručuje Grubišić.

- Moramo odvojiti je li netko radio neke radnje koje nisu radne u skladu sa zakonom. Ja to ne znam, ali to mora riješiti sudstvo. To nisu okidači, netko pokušava na temelju niskih strasti progurati ideju o državnom vlasništvu u Ini, a to nije dobro, kaže Grubišić.
Malo i srednje poduzetništvu u Hrvatskoj je izrazito bitno, a ono funkcionira odlično samo kad se država što manje malo upliće u ekonomske tokove. Relaksirajte investicijsko okruženje, a poduzetnici će privući investicije, zaključuje Grubišić.

Tagovi: kompanija Ina, kompanija MOL, Andrej Grubišić, cijene goriva, Sandor Fasimon
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE