GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatično upozorenje Petrola: Prijeti nestašica goriva

Dramatično upozorenje Petrola: Prijeti nestašica goriva
PRIJETI KOLAPS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dok Vlada koristi zadnje adute u blokiranju rasta cijena goriva iznad 15 kuna po litri, dio trgovačkih lanaca upozorio nas je u ponedjeljak da prava opasnost za hrvatsko tržište i potrošače prijeti iz suprotnog smjera, odnosno iz otežane opskrbe zbog očekivane blokade uvoza ruske nafte u Europsku uniju.

- Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. No, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene - poručeno je Jutarnjem listu iz Petrola u povodu Vladine uredbe o smanjenju trošarina i marži na gorivo koja će u srijedu stupiti na snagu.

Podsjetimo, nakon preuzimanja Croduxa od umirovljenoga generala Ivana Čermaka, Petrol je uz Inu postao najveći maloprodajni lanac naftnih derivata na našem tržištu, tako da ocjene ove kompanije sa sjedištem u Sloveniji dobivaju dodatno na težini.

Na pitanje kako ocjenjuju Vladinu odluku o smanjenju trošarina na benzin i dizel i ograničavanje marži, u Petrolu uzvraćaju s protuprijedlogom što bi državna administracija trebala činiti u uvjetima rasta cijena nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu te očekivanom prekidu uvoza nafte iz Rusije.

- U ovakvim uvjetima, u kojima je ponuda goriva ograničena, državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kad se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe. Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana - ističu u Petrolu.

Dodaju kako u utorak neće biti promjena cijena na njihovim benzinskim crpkama jer nova Vladina uredba o trošarinama i maržama na naftne derivate stupa na snagu 8. lipnja. Većina goriva od srijede će napokon pojeftiniti nakon što je Vlada ponovno odlučila uredbama intervenirati u trošarine i marže, dok će plavi dizel biti skuplji 20 lipa po litri.

Tako će litra najprodavanijeg goriva Eurosuper 95 od srijede u ponoć koštati 13,50 kuna, odnosno bit će jeftinija za 36 lipa po litri. Za pun spremnik od 50 litara to će značiti pojeftinjenje za 18 kuna. Litra običnog eurodizela koštat će 13,08 kuna, odnosno bit će jeftinija šest lipa. Za pun spremnik dizela građani će platiti tri kune manje. Plavi dizel prodavat će se za 9,45 kuna, umjesto dosadašnjih 9,25 kuna. Nakon što su prošli tjedan stigle neslužbene najave da bi gorivo od utorka trebalo drastično poskupjeti, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela izmjene dviju uredbi koje reguliraju visine trošarina i trgovačkih marži, a u ovoj drugoj u domeni Ministarstva gospodarstva izmijenjeno je i obračunsko razdoblje, pa će se visine cijena goriva umjesto svakih tjedan dana, mijenjati svaka dva tjedna.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, Petrol, Crodux, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE