GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolina vodika: Odobreno 25 milijuna eura za projekt u kojem sudjeluju Hrvatska, Italija i Slovenija

Dolina vodika: Odobreno 25 milijuna eura za projekt u kojem sudjeluju Hrvatska, Italija i Slovenija
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 19:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran", prvi transnacionalni projekt usmjeren na razvoj namjenske doline vodika, ispunio je uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, priopćilo je u srijedu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt je nastao nakon potpisivanja pisma namjere između Hrvatske, Slovenije i talijanske Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, a cilj mu je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika što pridonosi prijelazu na integrirani ekosustav koji uključuje energetski, industrijski i prometni sektor, ali i omogućava suradnju u području istraživanja i inovacija.

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije te zahvaća lanac vrijednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne uporabe vodika kao ključnoga energenta u više sektora.

Sudionici iz triju zemalja razvijat će pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivoga vodika godišnje te se baviti njegovim skladištenjem, distribucijom i uporabom za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika i cementa te održiva prometna rješenja.

Ministar za infrastrukturu Republike Slovenije Bojan Kumer podsjetio je da je taj projekt rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti. Po njemu, ta je široka suradnja jamstvo uspjeha projekta, kao i daljnjeg razvoja rješenja temeljenih na vodiku za širu uporabu.

Da se radi o doista značajnim sredstvima potvrdio je i predsjednik Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Massimiliano Fedriga rekavši kako vjeruje da ta značajna sredstva, dodijeljena kao priznanje kvaliteti projekta na europskoj razini, potvrđuju i druge mogućnosti koje regija namjerava iskoristiti na sinergijski način, počevši od ulaganja predviđenih talijanskim planom oporavka i otpornosti za proizvodnju i uporabu vodika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kaže da bi vodik mogao postati značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije u Europskoj uniji.

"Naš je cilj jasan: želimo biti važan globalni igrač uz čisto i održivo gospodarstvo", rekao je Filipović.

Tagovi: dolina vodika, vodik, Davor Filipović, Bojan Kumer
PROČITAJ I OVO
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
LONDON - Četvrtak je na svjetskim naftnim tržištima donio stagnaciju cijena.
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
KADROVI
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Ine u četvrtak je na prijedlog Vlade RH ponovno imenovao Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka za članove Uprave te kompanije, priopćeno je iz Ine.
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
ZAOBILAŽENJE SANKCIJA
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila je europsku ovisnost o ruskoj nafti i plinu prošlim svršenim vremenom.
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je dao suglasnost na prijedlog Uprave da se iz lanjske dobiti isplati za dividendu 200 milijuna eura ili 20 eura po dionici, što je za 53 posto više nego prošle godine, izvijestili su iz Ine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE