GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dogovorena njemačka strategija za nove termoelektrane

Dogovorena njemačka strategija za nove termoelektrane
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 18:44
Autor: SEEbiz/DPA
BERLIN - Njemačka mora do 2038. eliminirati ugljen iz proizvodnje električne energije, a koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza to želi učiniti osam godina ranije. Partneri u koaliciji dogovorili su strategiju izgradnje novih plinskih elektrana koje su manje štetne za klimu.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj u ponedjeljak je nakon duge borbe postigla dogovor o strategiji izgradnje plinskih elektrana koje će moći koristiti i vodik.

Vlada socijaldemokratskog (SPD) kancelara Olafa Scholza (Scholz) našla se na meti kritika energetskog sektora koji zahtijeva brže donošenje strateških planova, pogotovo jer su prošle godine zatvorene posljednje nuklearne elektrane u zemlji.

Moderne plinske termoelektrane imat će manji klimatski otisak i radit će samo u slučaju nedostatka električne energije iz obnovljivih izvora.

Premošćivanje deficita jedan je od velikih izazova u planovima transformacije energetskog sustava i eliminacije CO2 iz proizvodnje električne energije. Konačni koncept Vlada bi trebala usvojiti najkasnije do ljeta.

Ugljični dioksid, koji doprinosi zagrijavanju atmosfere, jedan je od nusproizvoda izgaranja fosilnih goriva.

Njemačka vlada planira do 2030. proizvoditi 80 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Taj je udio sada nešto više od polovine. Energetske tvrtke dosad su bile nesklone ulaganjima jer ne očekuju da će nove, ekološki prihvatljivije elektrane biti isplative.

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je u ponedjeljak natječaj za izgradnju do četiri elektrane, svaka snage 2,5 gigavata. Subvencije za te elektrane isplaćivat će se iz posebnog državnog fonda za klimatske i infrastrukturne projekte.

Izvori iz vladajuće koalicije, koju uz Soltzov SPD čine Zeleni i liberalni FDP, rekli su da se troškovi u sljedećih 20 godina procjenjuju na oko 16 milijardi eura.

Dogovor vladajućih stranaka previđa godišnji plan nagrađivanja tvrtki koje će ubuduće održavati elektrane, a detalji će biti razjašnjeni iduće ljeto.

Vlada također namjerava ubrzati proceduru odobravanja projekata, a o mjerama planira razgovarati s Europskom komisijom.

Tijekom pregovora u koaliciji ministar gospodarstva Robert Habeck iz Zelenih tražio je veće subvencije, a ministar financija Christian Lindner iz LDP-a bio je protiv velikih troškova i za otvoreniji pristup alternativnim tehnologijama budućnosti.

U proizvodnji električne energije Njemačka se još uvijek oslanja na ugljen, koji je posebno štetan. Uz zatvaranje nuklearki, Njemačka se od početka rata u Ukrajini postupno oslobađala ovisnosti o ruskom plinu.

Njemačka je zakonom ograničila eksploataciju ugljena do 2038. Scholzova koalicija taj rok želi pomaknuti osam godina naprijed, a za to su joj potrebne elektrane na prirodni plin.p

Tagovi: plin, plinske elektrane, termoelektrane, ugljen, energetika, njemačka
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE