GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dogovor o povećanju opskrbe zadržao cijene nafte ispod 74 dolara

Dogovor o povećanju opskrbe zadržao cijene nafte ispod 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 15:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara budući da investitori očekuju veću opskrbu nakon izglađenog spora Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata oko proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 71,86 dolara.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspjeli su u ovom tjednu postići kompromis, što je proizvođačima iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih, predvođenih Rusijom, omogućilo da finaliziraju dogovor o povećanju proizvodnje.

Dogovor je bio blokirao sukob između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji su tražili podizanje osnovice za izračun povećanja proizvodnje.

"Sve naznake upućuju na zaključak da OPEC + ide prema potencijalnom kompromisnom sporazumu koji će UAE-u omogućiti prilagodbu osnovice", ocjenjuju analitičari RBC Capitala u bilješci.

"Ostali će proizvođači nesumnjivo tražiti sličan tretman i potencijalno produljiti razgovore do ministarskog sastanka u kolovozu", dodaju.

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskoj razini od oko 100 milijuna barela dnevno, predvođena rastom potražnje u Sjedinjenim Državama, Kini i Indiji.

U JPM Commodities Researchu očekuju da će globalna potražnja za naftom u srpnju i kolovozu biti otprilike 1,7 posto ispod razina u 2019.

"Mislimo da će za održivi oporavak posljednjih barela izgubljene potražnje (većinom mlaznog goriva) ipak trebati vremena kada se temperature na polutci spuste i špica sezone putovanja bude iza nas", rekao je JPM.

Sjenu na izglede za potražnju baca sve veći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u azijsko-pacifičkoj regiji.

"(Tržišta) sve više brine veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom u azijsko-pacifičkoj regiji, koji su ponovo potaknuli zatvaranje i mogli bi smanjiti potražnju za naftom", rekao je analitičar ActivTrades Ricardo Evangelista.

Potporu cijenama pružio je pak pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko osam milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 73,15 dolara, što znači da je pala za 2,14 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE