GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dogovor o povećanju opskrbe spustio cijene nafte ispod 74 dolara

Dogovor o povećanju opskrbe spustio cijene nafte ispod 74 dolara
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 17:16
Autor: Seebiz/h

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara pod utjecajem dogovora vodećih proizvođača o povećanju opskrbe i rasta zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,65 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,73 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,21 dolar nižoj cijeni, od 71,92 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 2,12 dolara

Cijene je jučer spustila vijest da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli kompromis koji bi trebao otvoriti put za dogovor o isporuci više nafte na tijesno opskrbljena tržišta i ublažiti rast cijena.

Razgovori vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom prekinuti su prije gotovo dva tjedna nakon što se UAE usprotivio prijedlogu Rijada i Moskve o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjesec, do kraja 2022.

Pronađeno je kompromisno rješenje koje uključuje povećanje proizvodnje UAE nakon travnja.

“Trgovci ne žele riskirati. Cijene su ionako previsoke pa možda žele povući dio kapitala prije nego što dogovor poprimi konkretnije obrise", objašnjava Avtar Sandu iz singapurskog Phillips Futuresa.

Uteg cijenama bio je i rast zaliha benzina i dizela u SAD-u u prošlom tjednu, unatoč smanjenoj iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta, pokazali su u srijedu podaci američke vlade.

Zalihe nafte naglo su pale, ali trgovci su se koncentrirali na rast zaliha benzina, koje su bile padale gotovo mjesec i pol dana.

Trgovce je zabrinuo i sporiji rast kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju nego što se očekivalo, zbog viših troškova sirovina i novim žarištima covida 19. Aktivnosti prerade nafte dosegnule su ipak rekordnu razinu, što je donekle ublažilo pritisak na cijene.

Mogućnost brzog povratka iranskih barela na globalna tržišta odgođena je pak jer je nastavak pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu pomaknut na sredinu kolovoza, kada će dužnost preuzeti novi iranski predsjednik.

U takvim okolnostima analitičari Goldman Sachsa, Citija i UBS-a procjenjuju da će opskrba ostati tijesna u sljedećim mjesecima, čak i ako OPEC+ finalizira sporazum o povećanju proizvodnje.

"Budući da je tržište nafte već u deficitu, a potražnja raste brže od ponude, razlika između ponude i potražnje vjerojatno će se ovoga ljeta još više smanjiti", procijenio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u srijedu iznosila 75,29 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE