GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do kraja godine tek blagi oporavak cijena nafte

Do kraja godine tek blagi oporavak cijena nafte
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 08:45
Autor: RBA analize
ANALIZA - Iako je tržište nafte i dalje krhko i značajno pogođeno globalnom krizom uslijed ekonomskog zastoja uzrokovanog pandemijom Covid-19 nedavni skromni oporavak cijena pridonio je da prva polovica 2020. ipak završi u nešto optimističnijem tonu.

Prema navodima IEA (International Energy Agency) najnoviji podaci pokazuju kako je snažan pad potražnje u prvom dijelu godine bio nešto manji od očekivanja. Na strani ponude, rekordno smanjenje proizvodnje zemalja članica OPEC+ i nagli pad proizvodnje ostalih proizvođača izvan OPEC-a doprinijeli su snažnom padu globalne proizvodnje u svibnju za visokih 12 milijuna barela dnevno. Uz pad proizvodnje OPEC+ zemalja od 9,4 mb/d u svibnju, proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a pala je za 4,5 mb/d od početka godine. Kako bi doprinio bržoj stabilnosti na tržištu čelnici OPEC+ početkom lipnja donijeli su odluku o dodatnim rezovima u proizvodnji na povijesno najniže razine od oko 10 mb/d tijekom srpnja.

Povećana mobilnost u razdoblju od ožujka do svibnja utjecali su na rast potražnje za naftom pri čemu je ona najviše generirana izlaskom Kine iz lockdowna gdje je potražnja u travnju bila gotovo na razini iz prethodne godine. Također u Indiji je zabilježen snažan skok potražnje u svibnju, iako je potražnja još uvijek znatno ispod razine od prije godinu dana.

Prema navodima Globalne agencije za energiju očekuje se da će potražnja za naftom u 2020. pasti za 8,1 mb d, što je najveći pad u povijesti, nakon čega će uslijediti oporavak za 5,7 mb/d u 2021. godini. Smanjena isporuka goriva za avione nepovoljno će utjecati na potražnju najmanje do 2022.

Globalna ponuda prema očekivanjima u ovoj će godini zabilježiti pad u prosjeku ogromnih 7,2 mb/d uz oporavak od skromnih 1,8 mb/d u 2021. uz pretpostavku da će se OPEC+ u potpunosti držati dogovorenih smanjena. Nedavni rast cijena nafte tipa WTI koja je preskočila razinu od 40 dolara po barelu nije dovoljan za značajnije povećanje proizvodnje u SAD-u, za koju se u lipnju procjenjuje da je pala na 10,5 mb/d, što je pad za 2,4 mb/d s rekordne visine iz studenog. U međuvremenu, visoke zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda ograničavat će prostor proizvođačima u mnogim zemljama da prodaju veće količine rafinerijama. U slučaju SAD-a, prema podacima Energy Information Administration komercijalne zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda porasle za oko 1 mb/d od početka godine i nalaze se na najvišim razinama ikad.

Prema našim očekivanjima do kraja godine očekujemo blagi oporavak cijena sirove nafte. Prosječna cijena nafte tipa Brent u ovoj bi godini mogla biti na razini 42 dolara po barelu uz oporavak u 2021. na 55 d/b u prosjeku.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, OPEC+, Međunarodna agencija za energiju, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Njemačka i Rusija odbacuju američke sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2
PLINOVOD
Njemačka i Rusija odbacuju američke sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2
MOSKVA - Šefovi diplomacija Rusije i Njemačke odbacili su u utorak američke sankcije protiv njihova projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2.
Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 45 dolara, poduprte očekivanjima američkih gospodarskih poticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od koronablokade.
Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji
CIJENE GORIVA
Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji
ZAGREB - Cijene goriva od ponoći su se ponovno pormijenile. Benzin je skuplji, a dizel i autoplin jeftiniji no dosad.
Cijene goriva u Sloveniji bez promjene
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji bez promjene
LJUBLJANA - Regulirane cijene pogonskih goriva u Sloveniji ostat će nepromijenjene i nakon ponoći.
Cijene nafte porasle prema 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 45 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, poduprte ohrabrujućim kineskim podacima i pojačanom potražnjom za energentima zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE