GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do kad HEP može izdržati minuse?

Do kad HEP može izdržati minuse?
TERET KRZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Vlada sada pomaže građanima i poduzetnicima, i to je nedvojbeno. No mnogi analitičari, ali i politički protivnici premijera, podsjećaju da se to čini našim novcem, odnosno proračunskim, a novac se isisava i iz državnih tvrtki poput HEP-a.

Vlada je danas usvojila paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima, vrijedan 1,7 milijardi eura. Pomaže se svim kućanstvima i svim poduzetnicima, ali postavlja se pitanje dokad HEP može izdržati minuse, piše N1 televizija.

“Održati HEP ne samo na nogama, nego zadržati ga kao snažnu kompaniju koja će imati kapacitet i sredstva za daljnje investicije i ulaganje u energetsku tranziciju, a to je fokusiranje na obnovljive izvore”, tvrdi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I dok premijer govori da će HEP ostati na nogama i još investirati, ekonomski stručnjak misli posve drugačije.

“Mi imamo dvije godine jeftiniju struju da bi idućih 10 godina imali ekstremno skupu struju. Država ako ide u dokapitalizaciju HEP-a, morat će to učiniti zaduživanjem. Na globalnom tržištu će morati reći ‘dajte nam 2 milijarde eura da to jednostavno spalimo’. Recite u banci da imate super poslovni model, da kupujete po 10, a prodajete po 8, nađite mi banku koja će vas po tom poslovnom modelu kreditirati”, rekao je ekonomist Neven Vidaković.

Vlada daruje potporama, a trgovački centri, pa i pojedini poduzetnici, vraćaju većim cijenama.

“Ne bih rekao da samo pozivamo na solidarnost, vidjeli ste aktivnosti Inspektorata u siječnju kada smo imali više nego jasne indikacije o neopravdanom podizanju cijena prilikom konverzije u euro, prilikom čega su oni koji su to činili neopravdano dobili ozbiljne kazne”, rekao je danas Plenković.

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je mjerama jer im omogućuje lakše planiranje zbog subvencionirane cijene struje.

“Nas je strah što će se desiti na jesen. Ovo daje sigurnost poslodavcima da imamo minimiziran rizik. Naravno, jasno je iz aviona da je većina mjera usmjerena građanima i da se želi zaštititi socijalno najugroženije”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

Saborska oporba kaže kako će minuse HEP-a i subvencije platiti porezni obveznici, kao i uvijek.

“Sve će to na kraju platiti građani. Zato je neumjesno kada Plenković predstavlja mjere kao neku milost”, komentirala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Kritiku ima i Božo Petrov:

“HEP umjesto da bude regionalna liderska tvrtka koja je mogla biti glavna za više država svela se na gubitaša, ali to pokazuje na koji način upravljaju njome ljudi koji su na njeno čelo došli političkim linijama.”

Novost u paketu mjera jest to da neće poskupjeti zakup poslovnog prostora u vlasništvu države, a smanjuje se i naknada za obnovljive izvore velikim potrošačima.

Tagovi: hRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, Neven Vidaković, cijene strauje, električna energija, Božo Petrov
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE