GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Janafa potvrdili isplatu dividende

Dioničari Janafa potvrdili isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavna skupština Janafa u četvrtak je odlučila da će se dio prošlogodišnje dobiti u iznosu 76,4 milijuna kuna isplatiti dioničarima, kroz dividendu od 74,08 kuna po dionici, objavila je ta kompanija putem Zagrebačke burze.

Glavna skupština odlučila je da se dio dobiti za 2019. godinu u ukupnom iznosu 76,4 milijuna kuna isplati dioničarima. Dividenda iznosi 74,08 kuna po dionici, navode iz Janafa.

Pravo na dividendu steći će dioničari koji će na kraju 7. srpnja biti upisani u registar Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), a dividenda će biti isplaćena 14. srpnja, najavljuje se u objavi.

Janaf je u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu 261,9 milijuna kuna, a u pozivu za skupštinu, koji je objavljen u svibnju, dioničarima je predloženo da se, nakon što se taj iznos umanji za zakonske rezerve, polovica iznosa, ili 124,4 milijuna kuna rasporedi u ostale rezerve iz dobiti. Od preostalih 124,4 milijuna kuna iznos od 74,6 milijuna kuna raspoređuje se za dividendu, a 49,8 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Taj je prijedlog raspodjele dobit u pozivu obrazložen potrebom da kompanija osigura vlastita novčana sredstva za ulaganja, a s obzirom da se nalazi u značajnom investicijskom ciklusu. Ukupna vrijednost ugovorenih, a neizvršenih radova na kraju 2019. godine, iznosi 370,8 milijuna kuna. Vrijednost investicija u tijeku na kraju prošle godine, za čiji je završetak potrebno osigurati dodatna novčana sredstva, iznosi 687,8 milijuna kuna, naveli su iz Janafa u obrazloženju prijedloga odluke o raspodjeli dobiti.

Janaf je u većinskom vlasništvu države, koja ima oko 78,1 posto dionica, i to putem Ministarstva državne imovine - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) koje drži 37,26 posto dionica, Centar za restrukturiranje i prodaju ima 26,28 posto, a Ministarstva državne imovine 14,97 posto dionica.

Po podacima o deset najvećih dioničara, slijede Ina, koja drži 11,50 posto dionica, te HEP s 5,36 posto, dok manje udjele imaju mirovinski fondovi.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, dividenda, kompanija Ina, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE