GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2

Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danska je uklonila posljednju prepreku za dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 a time i veće isporuke ruskog plina u Europu, odobrivši da se za postavljanje cijevi koriste brodovi koji nisu obuhvaćeni američkim sankcijama.

Gradnja 1.230 kilometara dugog cjevovoda blizu je kraja - preostaje još završni dio u danskim teritorijalnim vodama, dug oko 120 kilometara.

Radovi su prekinuti u prosincu prošle godine nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas obustavila sudjelovanje u projektu zbog američkih sankcija kompanijama koje su osigurale brodove za postavljanje cijevi.

Danska agencija za energetiku objavila je početkom tjedna da je odobrila zahtjev da se za postavljanje cijevi koriste usidreni brodovi, umjesto sofisticiranijih koji koriste tehnologiju samopozicioniranja i obuhvaćeni su američkim sankcijama.

Konzorcij Sjeverni tok 2 zadovoljan je odlukom, kazala je glasnogovornica, dodajući da će naknadno objaviti koji će brod koristiti i kada bi projekt prema njihovim očekivanjima trebao biti završen.

Moskva bi mogla angažirati brod Akademik Čerskij koji je prema podacima Refinitiv Eikona usidren blizu njemačke luke Mukran na Baltiku, dodaje Reuters.

Gradnja cjevovoda otegnula se zbog političkog otpora SAD-a, ali i tranzitnih zemalja Ukrajine i Poljske.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se gradnji plinovoda, tvrdeći da će učvrstiti ekonomski utjecaj Rusije u Europi, podsjeća Reuters.

Tagovi: Danska, Sjeverni tok 2, Allseas, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE