GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danica Maljković izabrana za voditeljicu nove Grupacije za vodik HGK

Danica Maljković izabrana za voditeljicu nove Grupacije za vodik HGK
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 14:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na jučerašnjoj godišnjoj plenarnoj sjednici Udruženja energetike Hrvatske gospodarske komore osnovana je Grupacija za vodik na čelu koje će biti direktorica tvrtke DOK-ING Energo Danica Maljković.

„Čekaju nas značajne aktivnosti na ovom polju. U sklopu Europskog zelenog plana znamo što nas kao industriju čeka u narednih desetak godina i to je velika prilika za naša poduzeća da razviju nove proizvode i usluge. Ova Grupacija će pratiti regulatorne promjene u Bruxellesu i mogućnosti financiranja za razvoj vodikovih tehnologija, pripremati našu industriju za nove izazove, povezivati tvrtke sa znanstvenom zajednicom i integrirati komunikaciju između svih dionika“, poručila je Maljković.

U „Strategiji vodika za klimatski neutralnu Europu“ istaknuto je kako će u integriranom energetskom sustavu budućnosti vodik imati važnu ulogu, zajedno s elektrifikacijom iz obnovljivih izvora te učinkovitijom upotrebom resursa. Analize pokazuju da bi do 2050. vodik mogao zadovoljavati 24 posto svjetskih energetskih potreba, a vrijednost njegove godišnje prodaje mogla bi iznositi 630 milijardi eura. Trenutno je u pripremi i Hrvatska strategija za vodik od 2021. do 2050., koja će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije.
Ravnateljica Uprave za energetiku, Kristina Čelić, govorila je o NPOO-u i naglasila kako se dekarbonizacija energetskog sektora planira kroz četiri grupe investicije, među kojima je i korištenje vodika. „Za to je planirano 586 milijuna kuna , od čega 353 milijuna bespovratnih sredstava. Poticat ćemo instaliranje elektrorizatora za obnovljivi vodik, tu INA već ima pilot projekt instaliranja, a planira se i izgradnja šest punionica za korištenje vodika u prometu“, rekla je Čelić.
Potencijala vodika dotaknuo se i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić, kazavši kako je vodik „velika stvar“ za našu energetsku tranziciju te da nam je potrebna promjena mindseta, odnosno osvještavanje o važnosti tog resursa. „Imamo usko grlo koje se zove mreža, ali ne smijemo zbog toga zanemariti potencijale. Proces izgradnje mreže je višegodišnji pothvat, ali moramo početi raditi sada“, izjavio je Milatić.
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, Tomislav Radoš istaknuo je da nam predstoji realizacija ambiciozno postavljenih ciljeva za dekarbonizaciju gospodarstva u kojem će ključnu ulogu imati sektor energetike. „Razdoblje koje nam dolazi donosi novi ciklus ulaganja i veliku priliku za naše tvrtke iz energetskog sektora. Proces zelene tranzicije neće biti jednostavan, ali ta tranzicija nije prijetnja, već je moramo iskoristit kao veliku priliku. Na tome ćemo raditi u HGK kroz informiranje i edukacije“, poručio je Radoš, dodavši kako je multisektorska suradnja nužna da se maksimalno iskoriste sredstva EU na kojima će zelena tranzicija počivati.

Tagovi: Danica Maljković, Grupacija za vodik HGK, vodik, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
OIE
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
BERLIN - Prema studiji Njemačkog ekonomskog instituta (IW) objavljenoj u subotu, nedostatak kvalificiranih radnika prijeti usporiti prijelaz Njemačke na obnovljivu energiju.
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
POSLOVI
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
FRANKFURT - Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod razine od 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog vala covida i oprezom trgovaca u očekivanju dogovora zapadnih zemalja o cjenovnom limitu za rusku naftu.
EU dogovorila isključiti ruski plin iz zajedničke nabave
DOGOVOR
EU dogovorila isključiti ruski plin iz zajedničke nabave
BRUXELLES - Ministri energetike Europske unije na neformalnom su se sastanku dogovorili isključiti ruski plin iz zajedničke nabave, objavila je Europska komisija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE