GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Da li je NIS pod evropskim sankcijama?

Da li je NIS pod evropskim sankcijama?
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da pravnici tek treba da rastumače nove sankcije EU uvedene Rusiji i da li se odnose i na Naftnu industriju Srbije.

Mićović podsjeća da je NIS u većinskom vlasništvu kompanije Gazpromnjeft, kao i da je NIS veoma značajan za snabdijevanja srpskog tržišta.

- To bi mogao da bude potencijlno problem, ako bi bio zaustavljen uvoz nafte ili derivata za NIS. Treba imati u vidu da je NIS, ipak, srpska firma i sa sjedištem u Srbiji. Treba pažljivo proučiti uredbu i tek treba pravnici da je rastumače, kao i da dobijemo tumačenje od EU na koga se ona odnosi, rekao je Mićović za Prvu TV.

U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 odsto vlasništva ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose i na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalazi se i Gaspromnjeft.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se poslije odluke Evropskog savjeta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gazpromnjeft, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

- Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom savjeta. Šefovi vlada EU su donijeli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa nasim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku, rekao je Vučić.

On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gazpromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gdje su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu, prenosi Euronews.

Evropska unija uvela je sankcije prema ruskim naftnim kompanijama Rosneft Transneft i Gazprom Neft.

Ukoliko se pokaže da se ruske sankcije odnose i na NIS, onda bi to potencijalno moglo imati uticaj ne samo na Srbiju nego i na Bosnu i Hercegovinu s obzirom da je G-Petrol Sarajevo, koji ima mrežu benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini, dio kompanije NIS Gazprom Neft, iza koje stoji ruski državni monopolista Gazprom.

G-Petrol Sarajevo jedan je od najvećih uvoznika naftnih derivata, zajedno sa Holdinom Sarajevo i Petrol BH Oil Company Sarajevo.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, sankcije Rusiji, Gazprom, Rosneft, Aleksandar Vučić, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Kako će izgledati tržište nafte nakon novog embarga Rusiji?
CIJENE ĆE RASTI?
Kako će izgledati tržište nafte nakon novog embarga Rusiji?
BERLIN - Neizvjesno je hoće li naftni embargo Rusiji koji će uskoro stupiti na snagu imati željeni učinak. S druge strane, vrlo je vjerojatno da će cijene nafte ponovno početi rasti.
Saudi Aramco otkrio nova nalazišta prirodnog plina
PLIN
Saudi Aramco otkrio nova nalazišta prirodnog plina
RIJAD - Saudijska naftna kompanija Aramco otkrila je dva nova polja prirodnog plina u istočnoj regiji zemlje, objavio je u srijedu ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman.
Njemačka vlada: Poskupljenje energenata samo ako je opravdano
ENERGENTI
Njemačka vlada: Poskupljenje energenata samo ako je opravdano
BERLIN - Njemačka vlada planiranim kontrolama cijena plina i električne energije namjerava zaustaviti povećanje cijena energije koje smatra neopravdanim.
Grlić Radman: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe
PORUKE
Grlić Radman: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe

RIM - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu je u Rimu, na konferenciji "Mediterranean Dialogues", rekao kako Hrvatska želi postati energetskog čvorište jugoistoka Europe.
Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije
POTEZI
Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije
MOSKVA - Rusija je ove godine nabavila stotinu tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE