GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnu Goru tužilo pet investitora zbog raskida ugovora o mHE

Crnu Goru tužilo pet investitora zbog raskida ugovora o mHE
TUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 11:09
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Crnogorsku državu je tužilo pet investitora zbog jednostranog raskida ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), piše podgorička Pobjeda.

U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da je raskinuto sedam ugovora o koncesijama za izgradnju mHE, jer koncesionari nisu poštovali ugovorene obaveze.

S tom ocenom koncesionari, kako navodi list, očito nisu saglasni, jer su za sada četiri investitora podnela tužbe za naknadu štete, a jedan tužbu za poništenje sporazumnog raskida ugovora koji je bio zaključen krajem 2019. godine.

U ministarstvu u ovom trenutku ne znaju koliko bi državu moglo da košta raskidanje ovih ugovora jer, kako kažu, odštetni zahtevi nisu precizirani.
. “Svih sedam ugovora je jednostrano raskinuto usled nepoštovanja ugovornih obaveza od strane koncesionara. Naglašavamo da se ova vlada nije obavezala nikome da nadoknadi bilo kakve troškove na osnovu predmetnih raskida, ali to u konačnom ne mora da znači da sve ovo neće doći na naplatu u zavisnosti od odluke suda”, rekli su za Pobjedu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Podsetili su da je vlada svih sedam ugovora raskinula jednostrano na sednici 29. decembra prošle godine.

U tekstu se precizira da je postupak raskida za četiri ugovora, od kojih se dva odnose na vodotok Raštak i po jedan na Reževića Rijeku i vodotok Ljeviška, započet donošenjem zaključka vlade u oktobru 2020, kojim su utvrđeni primereni rokovi za izvršenje ugovornih obaveza.

“Kako do datog roka nisu bile otklonjene nepravilnosti i izvršene ugovorne obaveze predmetni ugovori su raskinuti”, rekli su iz ministarstva, dodajući da su tužbe podneli konzorcijumi Plava Hidro Pauer (Hydro Power), Bistrica Klin Enerdži (Clean Energy), Hidra i Dekar.

Prema pisanju Pobjede, nije došlo ni do jednog sporazumnog raskida ugovora sa investitorima niti je dogovorena odšteta.

”Trenutno se sagledavaju preostali ugovori i ukoliko se stvore uslovi za raskid nekog od njih nećemo pobeći od donošenja takvih odluka”, istakli su iz ministarstva i poručili da neće davati nove koncesije za mHE.

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da je na osnovu 17 ugovora i jedne energetske dozvole završena izgradnja 28 mHE koje imaju upotrebnu dozvolu.

“Za tri koncesiona ugovora kojima je predviđena izgradnja četiri mHE pokrenute su aktivnosti za raskid, 12 mHE je u fazi izgradnje na osnovu osam ugovora i jedne energetske dozvole, dok su četiri mHE u fazi projektovanja na osnovu četiri ugovora”, precizirali su iz ministarstva, navodi Pobjeda.

Tagovi: male hidroelektrane u Crnoj Gori, Plava Hydro Power, Bistrica Clean Energy, Hidra, Dekar, male hidroelektrane
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE