GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 11:48
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska berza električne energije je u finalnoj fazi pregovora sa potencijalnim strateškim partnerom, norveškim Nord pulom (Nord Pool), koji bi trebalo uskoro da budu završeni.

Time bi se stekli uslovi za implementaciju tog tržišta u Crnoj Gori do kraja godine, saopšteno je Pobjedi iz berze.

Portparolka berze Dragana Radulović navela je da će na taj način biti postavljeni preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta struje sa evropskim.

- Početak trgovine na berzi očekuje se krajem godine, što zavisi od tehničke implementacije sistema za operativni rad, kao i harmonizacije zakonodavnog i regulatornog aspekta. Trgovinu će moći da obavljaju svi koji zadovolje uslove, kazala je Radulović.

Dodala je da je crnogorsko tržište električne energije malo i puna likvidnost berze očekuje se povezivanjem sa regionalnim tržištima.

- Ali je to samo početak. Pravo tržište biće omogućeno realizacijom spajanja tržišta sa Italijom, čime bi se napravio prvi korak za spajanje našeg tržišta sa evropskim, istakla je Radulović.

Prema njenim rečima, za Crnu Goru, koja je za sada operativna samo na tri energetske granice (usljed svoje geografske pozicije), četvrta granica ka Italiji spajanjem tržišta bi dala ogromne mogućnosti za dalji plasman ili nabavku energije.

"U toj situaciji tržište postaje apsolutno konkurentno i nema prepreka za trgovinu u celoj Evropi posredstvom naše berze, a uređenje sistema je takvo da je cijena transparentna i dostupna svima na uvid, istakla je Radulović.

Navela je da početak rada podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije podstiče razvoj regionalnog tržišta električne energije.

Podsjetila je da su Elektroprivreda, Crnogorski operator tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem potpisali u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Berza je prošle godine završila selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Odabran je norveški Nord pul kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori.

Saradnja sa norveškom kompanijom uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tagovi: crnogorska berza struje, Nord Pool, Dragana Radulović, Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem
PROČITAJ I OVO
Trump: Sve sam dogovorio s Rusijom i Saudijskom Arabijom
NAFTNI RAT
Trump: Sve sam dogovorio s Rusijom i Saudijskom Arabijom
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nedavno razgovarao sa čelnicima Rusije i Saudijske Arabije.
Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 27 dolara nakon ocjene američkog predsjednika da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle uskoro postići dogovor o okončanju cjenovnog rata.
NIS imenovao Oderova i najavio saglasnost Matanoviću
KADROVI
NIS imenovao Oderova i najavio saglasnost Matanoviću
BEOGRAD – Kompanija NIS dobila je novog člana Odbora direktora, a predloženo je i davanje saglasnosti članu odbora da može da bude profesionalni konsultant u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije, navodi se u dokumentima NIS-a objavljenim na Beogradskoj berzi.
Ina donira 1.500.000 kuna zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
DONACIJA
Ina donira 1.500.000 kuna zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
ZAGREB - Zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, Sisku, Rijeci i Puli kao i Crvenom križu, udruzi Kamensko, Tehničkoj školi R. Boškovića te akciji "Zajedno za Zagreb", kojom se prikupljaju sredstva za sanaciju oštećenja nakon potresa, INA će donirati 1.500.000 kuna, priopćeno je u četvrtak.
EPS: Građani da sami očitaju stanje na svom brojilu
PORUKA POTROŠAČIMA
EPS: Građani da sami očitaju stanje na svom brojilu
BEOGRAD - JP "Elektroprivreda Srbije" omogućila je potrošačima da, u cilju smanjenja kontakta i dodatne zaštite zdravlja, sami očitaju stanje na svom brojilu i istaknu stanje i datum očitavanja na vidnom mestu na ulazu u objekat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE