GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 11:48
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska berza električne energije je u finalnoj fazi pregovora sa potencijalnim strateškim partnerom, norveškim Nord pulom (Nord Pool), koji bi trebalo uskoro da budu završeni.

Time bi se stekli uslovi za implementaciju tog tržišta u Crnoj Gori do kraja godine, saopšteno je Pobjedi iz berze.

Portparolka berze Dragana Radulović navela je da će na taj način biti postavljeni preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta struje sa evropskim.

- Početak trgovine na berzi očekuje se krajem godine, što zavisi od tehničke implementacije sistema za operativni rad, kao i harmonizacije zakonodavnog i regulatornog aspekta. Trgovinu će moći da obavljaju svi koji zadovolje uslove, kazala je Radulović.

Dodala je da je crnogorsko tržište električne energije malo i puna likvidnost berze očekuje se povezivanjem sa regionalnim tržištima.

- Ali je to samo početak. Pravo tržište biće omogućeno realizacijom spajanja tržišta sa Italijom, čime bi se napravio prvi korak za spajanje našeg tržišta sa evropskim, istakla je Radulović.

Prema njenim rečima, za Crnu Goru, koja je za sada operativna samo na tri energetske granice (usljed svoje geografske pozicije), četvrta granica ka Italiji spajanjem tržišta bi dala ogromne mogućnosti za dalji plasman ili nabavku energije.

"U toj situaciji tržište postaje apsolutno konkurentno i nema prepreka za trgovinu u celoj Evropi posredstvom naše berze, a uređenje sistema je takvo da je cijena transparentna i dostupna svima na uvid, istakla je Radulović.

Navela je da početak rada podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije podstiče razvoj regionalnog tržišta električne energije.

Podsjetila je da su Elektroprivreda, Crnogorski operator tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem potpisali u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Berza je prošle godine završila selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Odabran je norveški Nord pul kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori.

Saradnja sa norveškom kompanijom uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tagovi: crnogorska berza struje, Nord Pool, Dragana Radulović, Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE