GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine

Crnogorska berza struje kreće s radom do kraja godine
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 11:48
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska berza električne energije je u finalnoj fazi pregovora sa potencijalnim strateškim partnerom, norveškim Nord pulom (Nord Pool), koji bi trebalo uskoro da budu završeni.

Time bi se stekli uslovi za implementaciju tog tržišta u Crnoj Gori do kraja godine, saopšteno je Pobjedi iz berze.

Portparolka berze Dragana Radulović navela je da će na taj način biti postavljeni preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta struje sa evropskim.

- Početak trgovine na berzi očekuje se krajem godine, što zavisi od tehničke implementacije sistema za operativni rad, kao i harmonizacije zakonodavnog i regulatornog aspekta. Trgovinu će moći da obavljaju svi koji zadovolje uslove, kazala je Radulović.

Dodala je da je crnogorsko tržište električne energije malo i puna likvidnost berze očekuje se povezivanjem sa regionalnim tržištima.

- Ali je to samo početak. Pravo tržište biće omogućeno realizacijom spajanja tržišta sa Italijom, čime bi se napravio prvi korak za spajanje našeg tržišta sa evropskim, istakla je Radulović.

Prema njenim rečima, za Crnu Goru, koja je za sada operativna samo na tri energetske granice (usljed svoje geografske pozicije), četvrta granica ka Italiji spajanjem tržišta bi dala ogromne mogućnosti za dalji plasman ili nabavku energije.

"U toj situaciji tržište postaje apsolutno konkurentno i nema prepreka za trgovinu u celoj Evropi posredstvom naše berze, a uređenje sistema je takvo da je cijena transparentna i dostupna svima na uvid, istakla je Radulović.

Navela je da početak rada podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije podstiče razvoj regionalnog tržišta električne energije.

Podsjetila je da su Elektroprivreda, Crnogorski operator tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem potpisali u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Berza je prošle godine završila selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Odabran je norveški Nord pul kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori.

Saradnja sa norveškom kompanijom uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tagovi: crnogorska berza struje, Nord Pool, Dragana Radulović, Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem
PROČITAJ I OVO
Čermak se povlači iz Croduxa
POVLAČENJE
Čermak se povlači iz Croduxa
ZAGREB - Ivan Čermak u razgovoru za Lider otkrio je da se povlači iz operative Croduxa.
Elektroprivreda HZHB potražuje od Aluminija 292,9 miliona KM
DUGOVI
Elektroprivreda HZHB potražuje od Aluminija 292,9 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar je od mostarskog Aluminija zaključno sa 31. decembrom 2019. godine ukupno potraživala 292,9 miliona KM, pokazuje izvještaj nezavisnog revizora kompanije.
Zbog onečišćenja naftom na ruskom Arktiku uhićen lokalni čelnik
ZAGAĐENJE
Zbog onečišćenja naftom na ruskom Arktiku uhićen lokalni čelnik
MOSKVA - Rusija je u četvrtak pojačala napore kako bi uklonila golemu količinu nafte što se izlila u rijeku na Arktiku, što je najgori takav incident na tom području, upozoravaju ekolozi dok je mjesni čelnik uhićen i pritvoren.
Cijene nafte oslabile pod pritiskom većih zaliha i dvojbi u produljenje rezova
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile pod pritiskom većih zaliha i dvojbi u produljenje rezova
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog dvojbe hoće li proizvođači pristati na produljenje rekordnih rezova proizvodnje, te povećane zabrinutosti zbog rasta zaliha u SAD-u.
Norveška ulaganja u naftu i plin smanjena zbog pandemije
INVESTICIJE
Norveška ulaganja u naftu i plin smanjena zbog pandemije

OSLO - Očekuje se da će norveška ulaganja u naftu i plin, koji su ključni pokretač gospodarstva te zemlje, tijekom 2021. godine naglo pasti nakon što su ove godine rasla manje od očekivanja, pokazalo je u četvrtak istraživanje nacionalne statističke agencije (SSB).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE