GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorci vjeruju da u priobalju imaju kvalitetno nalazište nafte i plina

Crnogorci vjeruju da u priobalju imaju kvalitetno nalazište nafte i plina
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 23:02
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crna Gora će do kraja rujna imati preliminarne podatke o kvaliteti i potencijalu ležišta nafte i plina u njenom južnom priobalju, priopćeno je u srijedu iz crnogorske vlade.

Nedaleko od najjužnijeg crnogorskog grada na Jadranu, Ulcinja, talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek krajem ožujka počeo je bušenje prve istražne bušotine.

“Koncesionar Eni-Novatek za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju do sada je iskopao bušotinu na dubini od 4700 metara i do kraja rujna bi trebao biti na 6000 metara gdje se očekuje ulaz u zonu ležišta”, rekao je novinarima u Podgorici Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo, istaknuvši da preliminarni podaci pokazuju da ima razloga za optimizam.

Perunović je također istaknuo da koncesionar odgovorno radi sve kako bi zaštitio okoliš, zbog čega, kako tvrdi, rade značajno sporije i pažljivije.

“To nas košta malo više vremena, međutim i na početku smo definirali da gospodarstvo i ekologija mogu ići jedno uz drugo zbog čega se radi pažljivije na svemu tome", kazao je Perunović.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Prvi ugovor je 2016. potpisala s talijansko-ruskom kompanijom “Eni i Novatek” za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean, za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Bušenju crnogorskog podmorja oštro su se suprotstavile nevladine udruge koje se bave ekologijom, dok su ih iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uvjeravali da će pratiti sve parametre vezane uz okoliš, stanje morskog ekosustava, kao i da će na prvi znak njegovog narušavanja djelovati.

„To ćemo raditi ne samo zbog očuvanja crnogorskog primorja već i zbog susjedne Hrvatske. Svako eventualno izlijevanje nafte, plina ili bilo čega na dvadesetak kilometara od naše obale može utjecati i na susjednu Hrvatsku zbog morskih struja koje idu u njihovom pravcu“, rekao je ranije za Radio Slobodna Europa državni tajnik u ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prva bušotina čiji rezultati se uskoro očekuju nalazi se kod Ulcinja, na 28 kilometara od obale, dok će druga biti na oko 18 kilometara od obale i njena dubina neće biti veća od kilometar i pol.

Tagovi: istraživanje nafte u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE