GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora traži dio dobiti od Bilećkog jezera

Crna Gora traži dio dobiti od Bilećkog jezera
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
PODGORICA - Crna Gora će pokušati valorizirati dio akumulacije Bilećkog jezera, gdje BiH ima četiri hidroelektrane, s obzirom da je petina jezera na teritoriju Crne Gore.

Bilećko jezero je umjetna akumulacija, nastala 1965. godine izgradnjom brane na rijeci Trebišnjici, koja u dužini od 11 kilometara razgraničava Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Bosnu i Hercegovinu. entiteta Republika Srpska.

Četiri petine površine jezera nalazi se u općini Bileća u Republici Srpskoj, a jedna petina, odnosno 18 posto, pripada općini Nikšić u središnjoj Crnoj Gori.

Na ovim vodama je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izgrađen Hidroenergetski sustav Trebišnjica (HET) iz kojeg BiH i Hrvatska dobivaju električnu energiju.

Bezuspješni su bili brojni pokušaji Crne Gore prethodnih desetljeća da s Bosnom i Hercegovinom dogovori što joj pripada od tog hidropotencijala.

Crnogorska Vlada premijera Milojka Spajića smatra da je "krajnje vrijeme da Crna Gora valorizira taj potencijal".

"Stav Vlade je da se ovo pitanje mora aktualizirati, kako bi se što učinkovitije riješilo u skladu s međunarodnim pravom i praksom", rečeno je Radiju Slobodna Europa (RSE) iz crnogorskog Ministarstva energetike.

Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS), koja upravlja akumulacijom Bilećkog jezera, spremna je razgovarati s crnogorskom stranom, potvrđeno je RSE-u u toj tvrtki.

Što se zna o Bilećkom jezeru?

Nastankom Bilećkog jezera, površine 33 kvadratna kilometra, potopljeno je više od pet miliona kvadratnih metara teritorije Crne Gore, kada je preseljeno nekoliko nikšićkih naselja.

Hidroenergetski sustav Trebišnjica, koji je izgrađen na jezeru, ima četiri hidroelektrane, od kojih su tri u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, dok se električna energija iz četvrte dijeli s Elektroprivredom Hrvatske jer je ta država sudjelovala u izgradnji sustava.

Njihova ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 2,7 tisuća gigavat sati električne energije, što je gotovo 90 posto ukupno proizvedene električne energije u Crnoj Gori u 2022. godini.

Tagovi: bilećko jezero, akumulacija, HE Trebišnjica, Elektroprivreda RS
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE