GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: U travnju prva aukcija premijskog modela poticanja investicija u obnovljive izvore energije

Ćorić: U travnju prva aukcija premijskog modela poticanja investicija u obnovljive izvore energije
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je najavio kako će prvom aukcijom u travnju ove godine u Hrvatskoj početi realizacija premijskog modela poticanja investicija u obnovljive izvore energije (OIE).

"Do kraja travnja u Hrvatskoj mislimo ići s prvom aukcijom u okviru premijskog modela, a ona će se odnositi na instaliranje elektrana nešto manje snage. Nakon toga, po završetku procedura pred Europskom komisijom, mislimo ići s jednom većom aukcijom. U svakom slučaju, 2020. godina bit će godina kreiranja odnosno godina u kojoj će startati premijski model", rekao je Ćorić u Splitu, gdje sudjelovao na konferenciji "Poslovni sektor za klimatski neutralnu Europu - kako ispuniti ambicije s ciljevima održivog razvoja i Zelenog plana".

Po njegovim riječima, Republika Hrvatska u svim svojim strateškim dokumentima slijedi ciljeve održivog razvoja i Europskog zelenog plana, a to znači da privatni i ostali sektori u društvu trebaju funkcionirati s najvišim okolišnim standardima.

"Republika Hrvatska je kroz svoju Strategiju energetskog razvoja do 2030 godine u potpunosti okrenuta tom smjeru, prije svega kroz afirmaciju obnovljivih izvora energije, ali spremni smo sudjelovati i u ambicioznom cilju energetske neutralnosti do 2050. jer to je smjer u kojem svijet ide i Hrvatska u tom smjeru treba ići", kazao je Ćorić.

Naglasio je kako ponašanje poduzeća u skladu s ciljevima održivog razvoja treba biti dio njihove korporativne kulture u budućnosti.

Istaknuo je kako su borba protiv klimatskih promjena, protiv onečišćenja zraka i vode, borba za čist okoliš i za održanje bioraznolikosti procesi koji nemaju alternativu.

"U ovom trenutku na svjetskoj razini ugroženo je oko milijun vrsta. Smatra se da je milijun i prva vrsta čovjek", upozorio je ministar Ćorić.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić je istaknuo kako je iznimno važno biti odgovoran prema okolišu.

"Mi tvrdimo da će uskoro biti jeftinije poštivati ciljeve održivog razvoja, nego to ne raditi", poručio je Majetić na skupu koji su organizirali HUP, UN Global Compact mreža Hrvatska, Ekonomski fakultet, Europski dokumentacijski centar te Europski gospodarski i socijalni odbor kojeg je HUP članica.

Tagovi: premijski model poticanja investicija u obnovljive izvore energije, obnovljivi izvori energije, Tomislav Ćorić, Davor Majetić
PROČITAJ I OVO
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE