GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić s Molnárom oko daljnjeg procesa otkupa MOL-ovog udjela u Ini

Ćorić s Molnárom oko daljnjeg procesa otkupa MOL-ovog udjela u Ini
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 19:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu se sastao s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Józsefom Molnárom, a sastanak oko daljnjeg procesa otkupa MOL-ovog udjela u Ini održan je nakon što je Lazard nedavno Savjetu za Inu predstavio svoje preliminarno izvješće, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike su, uz ministra Ćorića, bili i predstavnici Lazarda, savjetnika Vlade u procesu mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini.

"Ministar Ćorić je predstavnike MOL-a upoznao sa zaključcima sastanka Savjeta za Inu koji je održan prije dva tjedna, a na kojem je Lazard članovima Savjeta za Inu predstavio svoje preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, naglasivši da je nastavak ovog procesa strateško opredjeljenje hrvatske Vlade", ističe se u priopćenju Ministarstva.

Kako se nadalje navodi, predstavnicima MOL-a je "predstavljen dosadašnji tijek procesa dubinskog snimanja te je dogovoren nastavak suradnje na operativnoj razini radi uspješnog dovršetka tog procesa do kraja srpnja".

"Hrvatska strana je MOL upoznala i s metodologijom koja je korištena u izradi preliminarnog izvješća, kao i s Lazardovim viđenjem poslovanja Ine u trima segmentima - istraživanje i proizvodnja, rafinerijsko poslovanje i maloprodaja", prenose iz Ministarstva.

Dogovoren je nastavak razgovora nakon što Lazard Vladi dostavi i svoje konačno izvješće, zaključuje se u priopćenju.

Lazard je 10. lipnja Savjetu za Inu predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju Ine, a tada je najavljeno i da se do kraja lipnja očekuje i prvi sastanak s predstavnicima MOL-a. Finalno izvješće Lazarda očekuje se u srpnju.

Premijer Andrej Plenković u izjavama vezanim uz Inu nakon te sjednice Savjeta za Inu na kojem je predstavljeno izvješće Lazarda, ocijenio kako on predstavlja dobar temelj za daljnje pregovore s mađarskom stranom oko Ine. "Ono što je bitno je da je za realizaciju ove transakcije potreban dogovor dviju strana. Mi nastavljamo s aktivnostima u smjeru koji smo odredili. Mi ćemo u tom kontekstu voditi računa o zaštiti interesa Hrvatske i naravno i interesa same kompanije", poručio je premijer.

Premijer Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U siječnju 2017. osnovan je Savjet za Inu, Vladino savjetodavno tijelo sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb, za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je početkom kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice).

Tagovi: Tomislav Ćorić, Joszef Molnár, Lazard, kompanija MOL, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ODRŽIVOST
Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.
Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
NESLUŽBENO
Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
LJUBLJANA - Poslijepodne objavljeno Petrolovo preuzimanje Croduxa najvažnije je preuzimanje u regiji u posljedbnjih nekoliko mjeseci.
Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2
UBRZANJE
Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2
BERLIN - Njemačka Federalna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se odmah nastavi s gradnjom kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama.
Petrol preuzeo Crodux
VELIKI POSAO
Petrol preuzeo Crodux
LJUBLJANA - Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji obuzdati koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE