GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 11:18
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Hrvatska će potaknuti istraživanja domaćih resursa i nakon dugo godina očekujem da će u sljedećih pet godina doći do rasta u istraživanja i eksploataciji nafte i plina – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na početku devete Liderove konferencije 'Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’.

Ministar je naglasio da je značajno izmijenjen zakonodavni okvir kako bi se stvorilo otvoreno okruženje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Osim toga, puno je učinjeno kako bi Hrvatska u smislu dobave energenata zauzela važno mjesto na dobavnoj karti Europe jer se ove godine očekuje aktiviranje LNG terminala na Krku.

Međutim, naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije (OIE), o čemu je ministar Ćorić govorio u sklopu energetske strategije Hrvatske do 2030. i do 2050. godine.

- Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije od sunca, termalnih resursa, bioplina, vjetra te nešto hidroizvora. Promijenit će se i model na kojim će se to raditi, zakonodavni okvir omogućuje model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će im omogućiti sigurnost njihovih projekata – rekao je Ćorić.

Najavio je do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase, bioplina…, a slijedeće godine vlada će otvoriti natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra. To je prilika i za energetski velike kompanije, a ministar je kazao i da Vlada podržava HEP u smjeru OIE.

- Ipak, nećemo zanemariti tranzicijska rješenja - plin, i u tom smislu izgradit ćemo LNG terminal na Krku. Vjerujem da će i Ina ići u tom smjeru, o čemu govori ulaganje u biorafineriju u Sisku, a sve je to u skladu s EU planom – rekao je ministar Ćorić.

Naime, Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije, jer će nam financijska perspektiva EU 2021.-2027. to omogućiti. Međutim, napomenuo je, sektor prometa će se morati prilagoditi novom smjeru.

Tagovi: Tomislav Ćorić, obnovljivi izvori energije, Rafinerija Rijeka, istraživanje nafte
PROČITAJ I OVO
Izvoz električne energije iz BiH porastao 20%
STRUJA
Izvoz električne energije iz BiH porastao 20%
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je za period januar-juni 2020. godine izvezla 3.4 TWh električne energije u vrijednosti od 286 miliona KM, što pokazuju analitički podaci Edhema Bičakčića, predsjednika Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme.
Cijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima uslijed zabrinutosti zbog slabljenja svjetske potražnje u uvjetima širenja zaraze koronavirusom i prekomjerne ponude, budući da OPEC i njegovi saveznici u kolovozu planiraju povećati proizvodnju.
Morawiecki: Kroz Sjeverni tok 2 Europa kao da ulaže u rusko oružje
OŠTRO
Morawiecki: Kroz Sjeverni tok 2 Europa kao da ulaže u rusko oružje
VARŠAVA - Plinovod Sjeverni tok 2 je kako da Europa ulaže u rusko oružje te je opasan za Europu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki tijekom rasprave u Atlantskom vijeću, prenosi poljski portal BiznesAlert.
Rusija želi naplatiti gotovo dvije milijarde dolara od naftne industrije
NAPLATA
Rusija želi naplatiti gotovo dvije milijarde dolara od naftne industrije
MOSKVA - Rusko ministarstvo financija želi prikupiti 1,93 milijarde američkih dolara poreza od naftne industrije tijekom sljedeće dvije godine, jer je pad cijena nafte smanjio proračunaske prihode, no industrija se tome snažno protivi, pa bi "presjeći" mogao predsjednik Putin.
BP s rekordnim gubitkom, najavio ulaganja u zelene izvore energije
GUBITAK
BP s rekordnim gubitkom, najavio ulaganja u zelene izvore energije
LONDON - British Petroleum (BP) zbog rekordnog gubitka u drugom tromjesečju od 6,7 milijardi dolara uslijed pandemije, po prvi puta u deset godina smanjuje dividendu, objavila je kompanija u utorak i najavila ulaganja u obnovljive i ekološki prihvatljivije izvore energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE