GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić i Molnar nastavili razgovore o mogućem otkupu dionica koje MOL drži u Ini

Ćorić i Molnar nastavili razgovore o mogućem otkupu dionica koje MOL drži u Ini
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić razgovarao je u ponedjeljak u Zagrebu s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Józsefom Molnárom, a riječ je o nastavku razgovora o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

"Radi se o nastavku razgovora o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, koji su održani u mjesecu studenom u Budimpešti. U pratnji ministra Ćorića bili su predstavnici Lazarda, financijskog savjetnika Vlade Republike Hrvatske", tek su kratko izvijestili iz hrvatskog ministarstva o sastanku Ćorića i Molnara u Zagrebu.

Inače, ministar Ćorić je s Molnarom o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini razgovarao i prije mjesec dana, 20. studenoga u Budimpešti.

I nakon tih razgovora je iz hrvatskog ministarstva tek prioćeno da su Ćorić i Molnar razgovarali "o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, a u nastavku razgovora održanih u lipnju u Zagrebu i slijedom završetka procesa dubinskog pregleda".

Naime, Vladin konzultant, tvrtka Lazard je u lipnju Savjetu za Inu predstavila svoje preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, a u rujnu i završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine.

"Što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ukoliko mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi", rekao je Ćorić početkom rujna nakon što je Lazard u Vladi predstavio završno izvješće o procjeni vrijednost.

Savjet za Inu je Vladino savjetodavno tijelo, koje je osnovano u siječnju 2017. godine sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U travnju 2018. godine Vlada je za investiijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknade prodaje tih dionica novom strateškom partnetu Ine izabrala konzorcij u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ).

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard.

Lazard je u lipnju ove godine Vladi predstavio preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, a u rujnu završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionice), a privatni i institucionalni dioničari u Ini drže 6,1 posto dionica (608.241 dionicu).

Tagovi: Tomislav Ćorić, Joszef Molnar, kompanija Ina, kompanija MOL, Lazard, Morgan Stanley
PROČITAJ I OVO
Od ponoći novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od ponoći novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Od ponoći možemo očekivati poskupljenje svih cijena goriva.
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
LONDON - Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralizirao slabiji američki dolar.
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
NAFTA
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
LONDON - Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
PROMJENE
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
BRUXELLES - Plinske elektrane prestigle su elektrane na lignit i 2020. godine postale vodeći izvor emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji iz sektora elektroenergetike, pokazala je analiza sustava trgovanja stakleničkim emisijama u Europskoj uniji.
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve
ZAHTJEVI
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve

ZAGREB - Skupina investitora koja upravlja imovinom od 11 tisuća milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja ugljikovih emisija kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svjetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE