GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok

Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2021 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES/LUXEMBOURG - Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali se razilaze oko toga kako u srednjem i u duljem roku osigurati učinkovito tržište energije.

“Dobro je vidjeti da svi prepoznajemo da moramo zaštititi naše najugroženije građane. Složili smo se da, kratkoročno, moramo uvesti odgovarajuće mjere za borbu protiv energetskog siromaštva i zaštitu najranjivijih potrošača u EU. I također moramo zaštititi naša poduzeća”, rekao je slovenski ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Ministri su pozdravili nedavni prijedlog Komisije da se ciljanim mjerama pomogne siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa, privremenoj odgodi plaćanja, privremenim smanjivanjem poreza i trošarina. Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti država članica i mnoge su već poduzele korake u tom smjeru kako bi spriječile udar rasta cijena energenata na životni standard.

Međutim, kada je riječ o mjerama koje bi se trebale donijeti na europskoj razini, stvar izgleda drukčije. Devet zemalja članica, Austrija, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka odbile su prijedlog druge skupine zemalja, koju predvode Francuska i Španjolska, da se reformira način na koji se određuju veleprodajne cijene električne energije. Zajedničkoj izjavi devet zemalja naknadno su se pridružile Švedska i Belgija.

Trenutačno, na formiranje veleprodajnih cijene najviše utječe cijena plina, a Španjolska i Francuska traže da se pri izračunu veleprodajnih cijena u obzir uzimaju kombinacija jeftinijih izvora energije, uključujući obnovljive izvore. Na taj bi se način cijena električne energije odvojila od cijene plina, čija cijena vrtoglavo raste.

Španjolska i Francuska smatraju nepravednim da cijene električne energije određuje plin na koji od ukupno proizvedene struje otpada jedna petina, dok istodobno imaju vrlo jeftine izvore poput nuklearne energije i obnovljivih izvora.

“Ne možemo podržati nijednu mjeru koja je u sukobu s unutarnjim tržištem plina i električne energije, na primjer, ad hoc reformu veleprodajnog tržišta električne energije. To nije lijek za ublažavanje trenutnih rastućih cijena energije povezanih s tržištima fosilnih goriva", kaže se u zajedničkoj izjavi devet zemalja kojima su naknadno pridružile još dvije. One u izjavi dodaju da “konkurencija između različitih izvora energije pridonosi inovacijama, sigurnosti opskrbe” te je stoga ključni element za tranziciju prema prema niskim emisijama ugljika.

Uglavnom, po pitanju energije, države članice EU-a dijele su ugrubo u tri skupine. Prva skupina se protivi državnim intervencijama na tržištu i traži da se zadrže sadašnja pravila na energetskom tržištu, druga traži reforme, a treća optužuje zelenu tranziciju i sustav trgovanja emisijama (ETS) za rast cijena energije.

U treću skupinu spadaju zemlje srednje i istočne Europe, u prvom redu Poljska, Mađarska i Češka, koje su i na prošlotjednom samitu EU-a isticale da je politika EU-a koja teži prema klimatskoj neutralnost odgovorna za sadašnji rast cijena energenata.

S druge strane, prva skupina zemalja drži da je trenutačni rast cijena energije privremen i da je glavni razlog za to brzi ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa, koji je doveo do povećane potražnje energije, a koju nije pratila odgovarajuća ponuda.

U svakom slučaju, pitanje rasta cijena energije ponovno će biti temom ministarskog sastanka u prosincu, kao i prosinačkog sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a, a Komisija je zadužena da do tada napravi podrobnu analizu energetskog tržišta.

Milatić: Podržavamo napore da se situacija sa cijenama energenata riješi putem postojećih mehanizama

Hrvatsku je na sastanku u Luxembourgu predstavljao državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.

“Podržavamo zajedničke napore da se situacija koja je nastala u energetskom sektoru, a vezano uz porast cijena energenata, riješi putem postojećih mehanizama u svrhu postizanja otpornosti energetskog sustava”, poručio je državni tajnik Milatić.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava uključivanje mjera za izbjegavanje isključenja s mreže i vaučere za najsiromašnije (preko socijalne naknade) te zajedničke smjernice o postupanju. Prateći daljnju situaciju, u slučaju potrebe će se prvenstveno provesti one mjere koje su u obuhvatu područja nadzora cijena ili računa te odgode plaćanja.

Također, Hrvatska smatra kako je posebno važno koristiti postojeću infrastrukturu, razviti po potrebi novu kako bi se osigurala sigurnost opskrbe, a posebno se to odnosi na razvoj energetskih skladišta. Integrirano energetsko tržište EU-a predstavlja najisplativiji način osiguravanja sigurne i pristupačne opskrbe građana EU-a energijom.

Najvažniji korak u srednjoročnoj stabilizaciji cijena energenata predstavlja povećanje investicija u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, uz primjenu fleksibilnosti i načela tehnološke neutralnosti, poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tagovi: cijene energije, energenti, plin, električna energija, Ivo Milatić
PROČITAJ I OVO
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
ZUERICH - Švicarsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago usporilo, objavila je u petak vlada, predviđajući da će rasplamsavanje pandemije koronavirusa na pragu zime zakočiti gospodarstvo na kraju godine.
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet nafte iz strateških rezervi rezultirati viškom u opskrbi.
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
INA-MOL-VLADA
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
ZAGREB - Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi premijera Plenkovića.
HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna
PROJEKTI
HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna
OSIJEK - HEP-Toplinarstvo predstavilo je u četvrtak projekt "Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek", ukupno vrijedan 78,91 milijun kuna od čega je 46,01 milijuna kuna bespovratna novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz HEP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE