GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljenje i europska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara

Cijepljenje i europska industrija podigli cijene nafte iznad 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, potaknute optimizmom zbog cijepljenja protiv covida 19, američkim paketom poticaja i rastom tvorničke aktivnosti u Europi unatoč koronaograničenjima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,05 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 62,12 dolara.

Cijena je na oba tržišta u veljači poskočila 18 posto.

"Tri su glavna faktora koja daju potporu cijepljenje, optimizam u pogledu gospodarskog rasta i stajalište da će se prekomjerna opskrba na naftnom tržištu smanjiti zahvaljujući prva dva čimbenika", tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Sve više zemalja cijepi građane protiv covida 19, a ohrabruje i odobrenje Johnson&Johnsonova cjepiva, ulijevajući nadu u oporavak gospodarstva.

Podaci o industrijskoj proizvodnji iz svijeta bili su pak različiti. Tako je rast tvorničke aktivnosti u Kini u veljači pao na najnižu razinu u devet mjeseci, ali je u Njemačkoj aktivnost dosegnula najvišu razinu u više od tri godine, a ubrzala je i u eurozoni, zahvaljujući sve većoj potražnji.

Potporu cijenama pružilo je i usvajanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa paketa pomoći vrijednog 1.900 milijardi dolara. Ako ga odobri i Senat, osigurat će novac za cjepiva i medicinske potrepštine, a kućanstva i male tvrtke dobit će dodatnu hitnu financijsku pomoć.

To će izravno utjecati na potražnju za energijom, objašnjava Reuters.

Trgovci će pozorno pratiti i ovotjedni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, koji bi mogli povećati proizvodnju za čak 1,5 milijuna barela dnevno.

Analitičari ING-a drže da bi OPEC+ trebao biti oprezan da trgovce ne bi zatekao prekomjernim povećanjem opskrbe.

"U nafti je trenutno puno špekulativnog novca i (proizvođači) će nastojati izbjeći mjere koje bi (investitore) nagnale u bijeg", kazali su analitičari.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 64,37 dolara, što znači da je bila za 1,05 dolara niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute nadom u oporavak američkog gospodarstva zahvaljujući ubrzanom cijepljenju, a potporu im pružaju i napetosti na Bliskom istoku.
Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
NAJAVE
Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
BEOGRAD – Novima Zakonom o obnovljivim izvorima energije izgradnja svih hidroelektrana u zastićenim područjima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite će biti zabranjena, a razlog je nesavesna realizacija projekata malih hidroelektrana u prethodnom periodu, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
REKORDI
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
LJUBLJANA - Distribucija prirodnog plina u Sloveniji lani je dosegla 3.621 GWh, što je 1,9 posto više nego godinu prije i najviše do sada.
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg vala širenja koronavirusa.
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
NAPAD
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
TEL AVIV - Voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je u nedjelju da Teheran zadržava pravo na poduzimanje akcije protiv počinitelja "terorističkog" napada na nuklearno postrojenje u Natanzu, dok je izraelski javni radio objavio da iza napada stoji izraelska obavještajna služba Mossad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE