GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište

Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2024 / 16:22
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska burza električne energije (Belan) osnovana je 2017. godine i do sada je bila mjesto veleprodajne trgovine električnom energijom čije su cijene u maloj mjeri i neizravno utjecale na cijene električne energije koju su plaćali potrošači, građani i gospodarstvo, ali do ulaska u Europsku uniju i povezivanjem s europskim tržištem trebala bi biti referentna burza čije bi cijene vrijedile i za krajnje potrošače, rekao je u razgovoru za "Vijesti" Dejan Drašković, izvršni direktor.

Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije. Prijavljeni su sudionici iz Crne Gore, regije i EU, što govori da interes za crnogorsko tržište postoji i da je njegov potencijal prepoznat. Prošle godine izvoz električne energije činio je trećinu ukupnog crnogorskog izvoza.

Cijena električne energije u Crnoj Gori jedna je od najnižih u Europi i nije se značajnije mijenjala desetljeće. Za kućanstva i veći dio gospodarstva cijenu regulira i utvrđuje Energetska regulatorna agencija na temelju zakonskih normi o odobravanju troškova energetskim tvrtkama čije su stavke na računu.

Cijene s Burze imaju samo neizravan utjecaj kroz prihvaćanje troškova Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) i Crnogorskog distribucijskog sustava (CEDIS), pri čemu se cijene s Burze koriste za stavku na računu koja pokriva troškove tehničkih gubitaka. To je dovelo do simboličnog povećanja stavke za CEDIS na računima za struju početkom ove godine.

No, to bi se moglo promijeniti u narednom razdoblju.

“Cijena koju plaćaju građani je regulirana cijena, te je u tom pogledu utjecaj naše burze na konačnu cijenu energije prema krajnjem potrošaču još uvijek minimalan, s obzirom da još nismo referentna burza za određivanje cijena. Ako se uzme u obzir da je riječ o veleprodajnom tržištu, cijena koja se trenutno formira na njemu je cjenovni signal koji je u ovoj fazi pogodniji za investitore u buduće projekte u Crnoj Gori, ali očekujemo da će povezivanjem našeg tržišta sa europskim tržištu, cijena postignuta u crnogorskoj cjenovnoj zoni, to će biti referentna cijena u kalkulaciji za krajnjeg potrošača”, rekao je Drašković.

Tagovi: energija, struja, epcg, belen, drašković
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE