GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene plina u Europi najniže u gotovo četiri mjeseca

Cijene plina u Europi najniže u gotovo četiri mjeseca
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 20:12
Autor: SEEbiz

MOSKVA - Cijene plina u Europi danas su dosegle najnižu razinu u gotovo četiri mjeseca. Nekoliko je razloga za ovakav trend, piše ruska novinska agencija Tass.

Skladišta plina su gotovo puna, očekuje se relativno blaga zima, a značajno je povećana proizvodnja energije vjetra.

Tijekom današnjeg trgovanja terminski ugovori za studeni za megavat sat prirodnog plina iz nizozemskog čvorišta TTF privremeno su bili na 132,13 eura ili najniža od 22. lipnja. Oko 9.30 sati cijena megavat sata iznosila je 133 eura, što je 6,3 posto ispod početne cijene.

Prema podacima Udruge operatora sustava plinske infrastrukture u EU agregatnom inventaru skladišta plina (AGSI), skladišta plina diljem Europe dobro se pune. U cijeloj EU u subotu su skladišni kapaciteti bili popunjeni u prosjeku 92,08 posto, što je već znatno iznad cilja Europske komisije od 80 posto do 1. listopada.

Njemačka je do sada popunila 95,63 posto svojih skladišta, a uspješne su i zemlje u kojima skladišne kapacitete zakupljuje slovenski veletrgovac plinom Geoplin. Skladišta plina u Austriji u subotu su bila popunjena 86,24 posto, u Hrvatskoj 96,18 posto, au Italiji 93,91 posto.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini u veljači ove godine, EU čini sve kako bi smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu. Opskrba iz Rusije posljednjih se mjeseci zapravo znatno smanjila, a duž plinovoda Sjeverni tok, koji ispod Baltičkog mora povezuje Njemačku i Rusiju, potpuno je stala. Došlo je i do oštećenja cijevi.

Tagovi: plin, cijene plina, ruski plin, skladišta plina, Geoplin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE