GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba

Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2022 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina u ponedjeljak su pale budući da je oporavak norveških zaliha pomogao ublažiti brigu vezanu za rusku opskrbu nakon Gazpromove odluke da zaustavi isporuke plina Italiji.

Na nizozemskom tržištu cijena za dan unaprijed pala je za 12,55 eura, na 150,95 eura po megavatsatu (MWh). Mjesečni futures ugovor je pak pao za 9,45 eura, na 176,55 eura/ MWh.

U Velikoj Britaniji cijena za dan unaprijed pala je za 2,50 penija, na 167,50 penija po termu (per therm), dok je cijena za prosinac pala za 38 penija, na 476 penija po termu. Therm je jedinica toplinske energije od približno 100 kubičnih stopa prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku.

Norveške rezervacije plina za Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Belgiju porasle su s 294 milijun kubičnih metara (mcm) na 341 mcm.

U subotu je energetska grupa Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiju, priopćila da će opskrba ruskim plinom preko ulazne točke Tarvisio ovog vikenda biti na nuli, a Gazprom za poremećaj krivi regulatorne promjene u Austriji.

Očekuje se da će situacija ostati ista do utorka.

"Snažan oporavak norveške opskrbe pomogao je ublažiti zabrinutost oko ruske", rekli su analitičari EnergyScana.

Analitičari investicijske banke Jeffries rekli su da odluka o smanjenju isporuke plina Italiji na nulu zateže europsku plinsku bilancu za dodatne četiri milijarde kubičnih metara (bcm) ove zime i oko osam milijardi kubičnih metara u 2023. godini.

"Europa još uvijek može preživjeti normalnu zimu obzirom na visoku razinu zaliha plina i dobru dostupnost LNG-a. Međutim, 2023. se čini sve izazovnijom”, navodi se u izvješću.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je da se očekuje da će globalna tržišta plina ostati napeta sljedeće godine jer se ruske zalihe plina iz plinovoda smanjuju, a potražnja za plinom pada u Europi kao odgovor na mjere štednje energije i visoke cijene.

Na sastanku u Bruxellesu u petak, ministri iz 27 država članica EU-a odobrili su poreze na neočekivanu dobit energetskih tvrtki s ciljem obuzdavanja rasta cijena energije pogoršanog ruskim ratom u Ukrajini, no nisu se složili oko toga treba li i kako ograničiti visoke cijene plina.

Tagovi: cijene plina, plin, Gazprom, kompanija Eni
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE