GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte uzletjele 8 posto, analitičari vide barel na 100 dolara

Cijene nafte uzletjele 8 posto, analitičari vide barel na 100 dolara
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2023 / 07:22
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su čak osam posto na otvaranju nakon što je OPEC plus objavio da smanjuje proizvodnju za 1,16 milijuna barela dnevno.

Futuresi nafte Brent posljednji su put skočili 5,07% na 83,95 dolara po barelu na te vijesti, a terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate skočili su 5,17% na 79,59 dolara po barelu.

Dobrovoljna smanjenja počet će od svibnja i trajati do kraja ove godine, objavila je Saudijska Arabija, rekavši da je to mjera predostrožnosti usmjerena na stabilizaciju tržišta nafte.

Potez je uslijedio nakon odluke Rusije da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja 2023., prema zamjeniku premijera zemlje Alexanderu Novaku.

Ostale zemlje članice također su obećale odgovarajuća smanjenja, s OPEC-ovim liderom Saudijskom Arabijom koja je smanjila za 500.000 barela dnevno, a UAE 144.000 barela dnevno, među ostalim smanjenjima iz Kuvajta, Omana, Iraka, Alžira i Kazahstana.

- Plan OPEC-a za daljnje smanjenje proizvodnje mogao bi ponovno gurnuti cijene nafte prema granici od 100 dolara, uzimajući u obzir ponovno otvaranje Kine i rusko smanjenje proizvodnje kao odmazdu protiv zapadnih sankcija, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng za CNBC.

Teng je, međutim, primijetila, da bi smanjenje također moglo preokrenuti pad inflacije, što bi zakompliciralo odluke središnjih banaka o stopama.

U listopadu prošle godine naftni je kartel objavio odluku o smanjenju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno. Bijela kuća je tada rekla da je predsjednik Joe Biden razočaran kratkovidnom odlukom OPEC-a da smanji proizvodne kvote dok se svijet još uvijek bori s ratom u Ukrajini.

- Međutim, za razliku od smanjenja u listopadu, zamah globalne potražnje za naftom je u porastu, a ne u padu uz snažan oporavak Kine, rekao je Goldman Sachs u bilješci.

To bi moglo potaknuti Goldmanove prognoze Brent-a za pet dolara po barelu na 95 dolara po barelu za prosinac 2023. godine, rekla je investicijska banka u bilješci nakon iznenadne odluke donesene tijekom noći.

Analitičari predvođeni Daanom Struyvenom iz Goldman Sachsa rekli su da je iznenađujuće smanjenje "u skladu" s doktrinom OPEC+ da djeluje preventivno.

U ožujku su cijene nafte pale na najnižu razinu od prosinca 2021., jer su se trgovci bojali da bi krah banaka mogao ugroziti globalni gospodarski rast.

Naftni kartel i njegovi saveznici nastoje izbjeći ponavljanje pada iz 2008., rekao je jedan analitičar.

"Gledaju u drugu polovicu ove godine i odlučuju da ne žele ponovno proživljavati 2008.", rekao je Bob McNally, predsjednik Rapidan Energy Group, navodeći da su cijene nafte pale sa 140 na 35 dolara u šest mjeseci te godine.

McNally je dodao da iako to nije njegov osnovni slučaj, cijene nafte bi mogle “skočiti na 100 dolara … ako se kineska potražnja vrati na 16 milijuna barela dnevno u drugoj polovici ove godine [i] ako ruska ponuda počne opadati zbog sankcija i itd."

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE