GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 82 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 18:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, balansirajući između smanjenih zaliha i procjena o povećanju svjetske proizvodnje u sljedećim mjesecima i širenja zaraze koronavirusom u Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 80,63 dolara.

Cijene nafte podupirala je proteklih tjedana odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da unatoč pozivima da osjetno poveća opskrbu u prosincu i na početku iduće godine na tržište izbacuje dodatnih samo 400 tisuća barela dnevno.

"Tržište nafte bit će tijesno opskrbljeno i u kratkoročnoj perspektivi, što bi trebalo poduprijeti cijene", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Glavni izvršni direktor Trafigure Jeremy Weir objašnjava da je nedostatna opskrba na globalnim tržištima nafte posljedica vraćanja potražnje na razinu prije pandemije.

"(Potražnja) je stvarna, a ne umjetno tijesna zbog postupaka OPEC-a", naglasio je Weir na samitu FT Commodities Asia.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je pak u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima da bi rast cijena na tržištima nafte mogao popustiti jer visoke cijene potiču povećanje proizvodnje, osobito u SAD-u.

"Ponuda će rasti sve više kako bi podmirila potražnju, a trenutne cijene osiguravaju savršene uvjete proizvođačima za povećanje proizvodnje", rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

"No, to se neće dogoditi odmah, pa će u ostatku 2021. prevladavati bikovsko raspoloženje", dodala je Dickson .

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo upozorio je danas na vidljive znakove da bi tržište moglo bilježiti višak u ponudi već ove godine.

"Višak će nastati već u prosincu", izjavio je Barkindo na marginama konferencije o energetici.

OPEC je u prošlom tjednu snizio procjenu svjetske potražnje za naftom u četvrtom tromjesečju, za 330.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, tumačeći da visoke cijene energije ometaju gospodarski oporavak od pandemije covida 19.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju zbog naglog širenja koronavirusa u Europi koja je postala epicentar zaraze, pa su neke vlade ponovo počele razmišljati o mjerama zatvaranja. I Kina se bori s novim valom zaraze koji je pokrenula varijanta delta.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 80,84 dolara, što znači da je pojeftinio 80 centi u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE