GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 54 dolara, zakočene slabijom kineskom potražnjom nakon epidemije koronavirusa i neizvjesnom ruskom potporom opsežnijem ograničenju opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,38 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 50,30 dolara. Tržišta i dalje prate epidemiju koronavirusa u Kini i njezin utjecaj na gospodarstvo i potražnju.

Peking je prošloga tjedna organizirao potporu kompanijama i financijskim tržištima, a ulagači se nadaju i dodatnim poticajima za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

"Kina je najdominantniji potrošač sirovina u svijetu pa se posljedice (epidemije) i dalje osjećaju na tržištima svih ključnih sirovina. Svijet se sučeljava s najvećim šokom na strani potražnje od globalne financijske krize iz 2009. godine", upozorava Ole Hansen iz Saxo Banka.

Paralelno zabrinjava višak u opskrbi, koju je u petak poduprla Rusija objavom da joj treba vremena da analizira preporuku tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika među neovisnim proizvođačima da smanje opskrbu za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.
Grupa poznata kao OPEC%2B već smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežila tržište i poduprla cijene. Sporazum proizvođača istječe krajem ožujka.
Alžirski ministar nafte Mohamed Arkab kazao je u nedjelju da je tehnički odbor predložio dodatno ograničenje opskrbe i produljenje sporazuma do kraja lipnja.
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak naglasio je pak da Moskva treba više vremena za analizu stanja, procjenjujući da će rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u usporiti te ističući da je potražnja i dalje solidna.

"Tržište nafte čeka reakciju Rusije kako bi vidjelo je li OPEC proaktivna skupina proizvođača u rješavanju problema epidemije koronavirusa koji, poput SARS-a, de facto predstavlja negativan šok za potražnju", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribas-a.

Trgovci strahuju da predloženo ograničenje opskrbe neće biti dovoljno da ograniči višak na globalnim tržištima, posebno s obzirom na najavu kineskih državnih rafinerija da će u veljači smanjiti preradu za oko 940 tisuća barela dnevno.
Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,11 dolara, što znači da je pala 61 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta,
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača.
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
PRESUDA
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
AMSTERDAM - Nizozemski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
PLIN
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021.
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
RAST
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
ZAGREB - Snaga novih europskih vjetroelektrana u 2019. je iznosila 15,4 GW. Od toga, tri četvrtine ili 11,8 GW je otpadalo na kopnene (onshore), a 3,6 GW na pučinske (offshore) vjetroelektrane.
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
PREUZIMANJA
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
LJUBLJANA - Petrol je odabran kao kupac kompanije E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE