GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna stagnirale zbog slabosti potražnje

Cijene nafte prošloga tjedna stagnirale zbog slabosti potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna stagnirale jer trgovce zabrinjava slabost potražnje zbog sporog oporavka gospodarstava, dok je s druge strane moguće povećanje ponude.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna pala oko 1 posto, na 44,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 1 posto, na 42,34 dolar.

Stagnacija cijena posljedica je daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega neke zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, ali i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, što dovodi do slabljenja potražnje.

U petak je izvješće analitičke tvrtke Markit ukazalo na posustajanje gospodarskog oporavka eurozone u kolovozu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod utjecajem daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov PMI indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,9 bodova.

Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u srpnju, na najnižu razinu od ožujka 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Ni u američkom gospodarstvu situacija nije impresivna, pokazao je zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u lipnju i srpnju.

"Potražnja će se vjerojatno približiti predpandemijskim razinama 2021. godine, a u ostatku 2020. vodit će se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog vala zaraze", poručuju stručnjaci konzultantske kompanije Rystad Energy.

Na slabost potražnje ukazuju i podaci da je u SAD-u potražnja za gorivima pala više od dva milijuna barela dnevno, na 17,2 milijuna barela. Ukupna je potražnja u posljednja četiri tjedna bila 14 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem razdoblju dodatno oslabiti.

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u kolovozu. Naime, prema dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 milijuna barela dnevno.

OPEC i partneri paralelno vode računa o tome da oni koji su prije proizvodili više nego što je dogovoreno sada proizvode manje.

Izvješće OPEC-a pokazalo je i da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milijun barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao dulje vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 milijuna barela dnevno.

U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, posljednjih tjedana cijene nafte ne osciliraju značajnije jer je oporavak globalnog gospodarstva usporen.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
LOŠA GODINA
Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
ZAGREB -  Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
DOBRE BROJKE
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
ZAGREB - Investicije u prvih devet mjeseci ove godine iznose 395,1 mil. kuna i se odnose na ulaganja u spremnički prostor, infrastrukturu, cjevovod, sigurnost i zaštitu, elektroenergetski sustav i dr. te su sve investicije financirane vlastitim sredstvima.
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
INVESTICIJE
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
BANJA LUKA - Kompanija G Petrol, zavisno društvo Naftne industrije Srbije, dodatno je uvećala kapacitete za skladištenje dizela u centralnom delu Bosne i Hercegovine.
Exxon Mobile ukida 1.900 radnih mjesta u SAD-u
REZOVI
Exxon Mobile ukida 1.900 radnih mjesta u SAD-u
NEW YORK - Američka multinacionalna kompanija za naftu i plin Exxon Mobile je najavila ukidanje 1.900 radnih mjesta u SAD-u jer pandemija i dalje smanjuje potražnju za gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE