GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2019 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle zbog napetosti na Bliskom istoku i smanjenja proizvodnje u Meksičkom zaljevu, no rast je bio ograničen zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,1 posto, na 66,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 60,20 dolara.
Posljedica je to pojačanih napetosti na Bliskom istoku i zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zaljevu zbog tropske oluje.

Zbog približavanja oluje Barry kompanije su, naime, krajem prošloga tjedna smanjile proizvodnju za više od milijun barela dnevno, čime je proizvodnja u Meksičkom zaljevu prepolovljena.

U fokusu ulagača bile su i pojačane napetosti između Irana i Zapada. Teheran je upozorio da Velika Britanija igra "opasnu igru", nakon što je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da krši europske sankcije transportom nafte u Siriju.
S druge strane, rast cijena zakočila je prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u ponudi na globalnim tržištima.
IEA procjenjuje da će američka proizvodnja nafte rasti snažnije od globalne potražnje, što će u idućih devet mjeseci rezultirati velikim gomilanjem zaliha širom svijeta.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) također očekuje višak ponude u idućoj godini, unatoč produljenom sporazumu vodećih proizvođača o ograničavanju proizvodnje.

Nedavno su, naime, članice OPEC-a i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučile produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine.
Međutim, nastojanja OPEC-a ne daju pune rezultate zbog povećane proizvodnje u SAD-u i usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što dovodi do slabljenja potražnje za energentima.

"Valja biti pošten i reći da pomno smišljeni planovi OPEC-a o uravnoteženju naftnog tržišta u dosadašnjem dijelu godine nisu donijeli željene rezultate. Naftni kartel od početka godine predvodi zacrtano smanjenje ponude, ali nisu uspjeli suzbiti višak u ponudi", kaže Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

I dok OPEC ograničava proizvodnju, U SAD-u proizvodnja raste, pa se kreće oko najviših razina u povijesti. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.
No, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.
Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih četiri, na ukupno 784, najnižu razinu od veljače prošle godine.
To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte potonule ispod 52 dolara zbog straha od širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 52 dolara zbog straha od širenja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom izvan Kine koji su potaknuli strah od pandemije i štetnih posljedica po gospodarstvo i potražnju za naftom.
Ćorić: Izvješće savjetnika za mogući otkup Ine od MOL-a u drugom kvartalu
NAJAVE
Ćorić: Izvješće savjetnika za mogući otkup Ine od MOL-a u drugom kvartalu
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak kako Vladin savjetnik u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a, investicijska banka Lazard, neće do kraja ožujka završiti svoje izvješće, ali bi ga sigurno trebalo imati tijekom drugog tromjesečja.
Prirodni plin glavni most za budućnost s niskom razinom ugljikovodika
ENERGENTI
Prirodni plin glavni most za budućnost s niskom razinom ugljikovodika
ZAGREB - Prirodni plin glavni je most prema niskougljičnoj zelenoj budućnosti, rečeno je u četvrtak na 19. Plinarskom forumu u organizaciji Energetika - marketinga, gdje je istaknuto i da Europa zahvaljujući novim dobavnim pravcima ne mora strahovati od manjka plina.
Outsourcing toplinske energije u zagrebačkoj zračnoj luci
RJEŠENJA
Outsourcing toplinske energije u zagrebačkoj zračnoj luci
ZAGREB - Tvrtka koja pruža energetske usluge Resalta i Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) potpisali su partnerski ugovor za outsourcing toplinske energije tijekom sljedećih 20 godina.
Hifa Oil kupila kompleks Energopetrola u Prijedoru za 1,51 mil KM
KUPNJA
Hifa Oil kupila kompleks Energopetrola u Prijedoru za 1,51 mil KM
BANJA LUKA - Preduzeće Robne rezerve Republike Srpske u stečaju prodalo je u srijedu, 26. februara, imovinu u Prijedoru za 1,51 mil KM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE