GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu prošloga su tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize, dok podršku cijenama pruža spori oporavak proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu.

Cijena barela na londonskoj burzi oslabila je prošloga tjedna 0,1 posto, na 72,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 69,29 dolara.

Podršku cijenama na američkom tržištu pružio je spori oporavak proizvodnje i prerade u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Ida.

U tom je zaljevu obustavljeno oko 80 posto proizvodnje nafte i plina, a rafinerijama u Louisiani možda će trebati tjedni da obnove preradu. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 milijuna barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva.

"Cijene podupiru produljeni prekid proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva i prerade u rafinerijama u Louisiani, koji će nužno dodatno srezati ionako smanjene zalihe nafte u SAD-u, i podaci koji pokazuju kontinuirano snažan oporavak domaće potražnje za gorivom", rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Potporu cijenama pružila je i odluka Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Washington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem opskrbe i najavio da će nastojati utjecati na OPEC i saveznike tog kartela da u većoj mjeri podupru gospodarski oporavak.

"Tržište nafte bit će i u ostatku godine u značajnom deficitu, pa se čini da će cijene nafte nastaviti rasti, kada uzmemo u obzir da OPEC+ signalizira disciplinirano ublažavanje rezova u proizvodnji i kontinuirani pad zaliha u SAD-u", rekao je Edward Moya iz OANDA -e.

Zajedno s odlukom o povećanju proizvodnje, OPEC+ povećao je i procjenu potražnje u 2022. godini.

"Ne možemo, ipak, biti sigurni... da će potražnja zaista rasti brzo, kao što OPEC+ i tržište predviđaju", kazao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja i upozorio na rizik od novog ciklusa 'zatvaranja' gospodarstava radi suzbijanja novih sojeva koronavirusa.

A na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje niz posljednjih podataka.

Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije.

„Cijene su nafte pale nakon tog izvješća jer je tržište rada očito pod utjecajem delta soja. To je jasan pokazatelj da koronavirus i dalje utječe na potražnju za naftom”, kazao je John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE