GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pritišću zaključavanja u Šangaju i moguće povećanje kamata u SAD-u

Cijene nafte pritišću zaključavanja u Šangaju i moguće povećanje kamata u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za gotovo pet posto, na najnižu razinu u posljednja dva tjedna, pod pritiskom zabrinutosti zbog produljenih zaključavanja u Šangaju i mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u koji prijete globalnom rastu i potražnji za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela potonula je 5,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 101,46 dolara. U ranijoj trgovini dotaknula je najnižu razinu od 12. travnja, od 101,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,61 dolar nižoj cijeni, od 97,46 dolara.

U Šangaju vlasti podižu ograde ispred stambenih zgrada, što izazva novo negodovanje javnosti. U Pekingu su mnogi stanovnici počeli stvarati zalihe hrane, u strahu od sličnog zaključavanja nakon pojave nekoliko slučajeva.

"Čini se da Kina ima veliki kontroverzni problem, a svi izbjegavaju da ga vide. Pooštravanje ograničenja u skladu s politikom nulte tolerancije na covid-19 u Šangaju i strahovi da se omikron ne proširi u Peking, danas su potopili raspoloženje na tržištima", rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA-e.

"Šangaj ne pokazuje znakove odustajanja od svoje stroge politike; umjesto toga obećava da će pojačati provođenje ograničenja protiv covida što bi dodatno moglo naštetiti potražnji za naftom", rekla je analitičarka Fiona Cincotta iz City Indexa.

Cijene nafte također pritišće mogućnosti podizanja američkih kamatnih stopa, koje jačaju američki dolar. Jak dolar čini robu izraženu u dolaru skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da pokazuje povećanu averziju prema rizičnoj imovini.

Cijene su na oba tržišta u prošlom tjednu izgubile gotovo 5 posto zbog zabrinutosti za potražnju, dok je cijena u Londonu naglo potonula nakon što je u prošlom mjesecu dosegnula najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara.

No cijene nafte podupire nedovoljna ponuda. Ruska invazija na Ukrajinu već je smanjila opskrbu zbog zapadnih sankcija i kupaca koji izbjegavaju kupnju ruske nafte, ali dodatno bi mogla pasti zbog EU-ove potencijalne zabrane ruske nafte.

Times je u ponedjeljak izvijestio da blok priprema "pametne sankcije" protiv uvoza ruske nafte, pozivajući se na riječi izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Prekidi proizvodnje u Libiji također pružaju podršku. Ta članica OPEC-a gubi zbog nemira u proizvodnji više od 550.000 barela dnevno, a rafinerija nafte Zawiya oštećena je nakon oružanih sukoba.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 107,66 dolara, što znači da je pao 1,15 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE