GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte premašile 74 dolara, IEA prognozira snažan oporavak potražnje

Cijene nafte premašile 74 dolara, IEA prognozira snažan oporavak potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 74 dolara, potaknute prognozom o snažnom oporavku potražnje do kraja godine i približavanjem tropske oluje Nicholasa ključnoj proizvodnoj regiji u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 70,96 dolara.

Trgovci pozorno prate približavanje tropske oluje Nicholasa obalama SAD-a. Kompanije su jučer počele evakuirati radnike s platformi u Meksičkom zaljevu, a s pripremama su počele i rafinerije na obali.

Proizvođači tako još nisu ni potpuno obnovili proizvodnju nakon uragana Ida, a već se moraju pripremati za novu nepogodu.

U ponedjeljak, dva tjedna nakon što je Ida stigla na obalu Louisiane, zatvoreno je još bilo oko 794 tisuća barela dnevno proizvodnih kapaciteta u američkom dijelu Meksičkog zaljeva odnosno oko 40 posto proizvodnje nafte i plina, prema podacima Ureda za sigurnost i okoliš (BSEE).

"Zatvaranje značajnog dijela kapaciteta u Meksičkom zaljevu i dalje spada među faktore koji pokreću cijene", konstatiraju analitičari Commerzbanka.

Ulagače je ohrabrila i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi cijepljenje građana protiv covida 19 trebalo iznova raspiriti potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja, dodavši da to posebno vrijedi za Aziju.

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u listopadu i njezin rast za 1,6 milijuna barela dnevno, koji bi se trebao nastaviti do kraja godine. Prognoza za cijelu godinu snižena je pak za 105 tisuća barela dnevno, na 5,2 milijuna barela dnevno.

Prognoza za 2022. skromno je pak povećana, za 52 tisuće barela dnevno, na 3,2 milijuna barela dnevno.

IEA-ine su prognoze ipak daleko skromnije od onih Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja u ovoj godini očekuje rast potražnje za gotovo šest milijuna barela dnevno, te za 4,15 milijuna dnevno u 2022.

Značajniji rast cijena zapriječila je pak najava Kine da će 24. rujna održati prvu dražbu na kojoj će prodati oko 7,38 milijuna barela nafte iz državnih rezervi.

OPEC nije danas na svojoj internetskoj stranici objavio koliko je u ponedjeljak stajao barel referentne košarice nafte njegovih članica. Na kraju prošlog tjedna cijena mu je iznosila 71,98 dolara.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE