GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 57 dolara, stišan strah od epidemije koronavirusa

Cijene nafte prekoračile 57 dolara, stišan strah od epidemije koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 57 dolara, potaknute špekulacijama trgovaca da će utjecaj koronavirusa na gospodarstvo biti kratkog vijeka i da će kineska središnja banka poticajima poduprijeti gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 52,12 dolara.

Tržišta su proteklih tjedana pozorno pratila vijesti o širenju koronavirusa u Kini. Epidemija je prouzročila smrt više od 1.350 ljudi, drugo gospodarstvo svijeta izbačeno je iz kolosijeka a tržišta energenata su uzdrmana.

Raspoloženje se ipak polako poboljšava budući da se tvornice u Kini postupno otvaraju a vlada u Pekingu usvojila je poticaje kako bi poduprla gospodarski rast.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je umirila trgovce objašnjenjem da veliki skok broja registriranih novih slučajeva zaraze u Kini sredinom tjedna zrcali odluku vlasti o promjeni klasifikacije ranijih slučajeva i da ne signalizira nužno širenje epidemije.

"Čini nam se da je cijena nafte u posljednjih nekoliko dana počela oporavljati a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim burzama", kazao je analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Neki dužnosnici i analitičari još se nadaju da će pritisak na potražnju ostati ograničen na Kinu.

"Naša je temeljna teza i dalje da će veliki pad potražnje za naftom ostati u velikoj mjeri ograničen na Kinu i da će se tek preliti na globalnu potražnju", rekla je Helima Croft iz Citadel Magnusa.

Američki ministar za energiju Dan Brouillette kazao je za Reuters da je epidemija koronavirusa u Kini imala tek marginalni utjecaj na tržišta energenata i da vjerojatno neće dramatično utjecati na cijene nafte čak i ako kineska potražnja padne za 500 tisuća barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi puta od financijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju smanjenje proizvodnje za 2,3 milijuna barela dnevno.

"Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerojatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme", rekao je Tchilinguirian.

Švicarska banka UBS procijenila je u bilješci klijentima da će zabrinutost za potražnju za sirovinama vjerojatno biti izražena i u predstojećem razdoblju, pa bi "cijene te kategorije imovine u idućim tjednima trebale poprilično oscilirati".

"Pretpostavljamo da će se kineska gospodarska aktivnost i potražnja za sirovinama oporaviti od drugog kvartala 2020. godine", napominju u UBS-u.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,86 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača.
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
PRESUDA
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
AMSTERDAM - Nizozemski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
PLIN
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021.
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
RAST
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
ZAGREB - Snaga novih europskih vjetroelektrana u 2019. je iznosila 15,4 GW. Od toga, tri četvrtine ili 11,8 GW je otpadalo na kopnene (onshore), a 3,6 GW na pučinske (offshore) vjetroelektrane.
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
PREUZIMANJA
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
LJUBLJANA - Petrol je odabran kao kupac kompanije E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE