GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 56 dolara

Cijene nafte prekoračile 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 56 dolara, potaknute medijskim izvješćima da su znanstvenici razvili lijek za koronavirus koji i dalje uvelike pritišće globalnu gospodarsku aktivnost.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 2,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,88 dolara višoj cijeni, od 51,50 dolara.

Trgovce je danas ohrabrilo izvješće kineskog Changjiang Dailyja, službenog biltena grada Wuhana odakle je krenula epidemija, da je tim istraživača na čelu s profesorom sveučilišta Zheijiang Li Langjuanom utvrdio da lijekovi Abidol i Darunavir mogu blokirati virus u eksperimentima na stanicama in vitro.

Odvojeno je Sky News izvijestio da je britanski znanstvenik postigao značajan pomak u utrci za razvoj cjepiva protiv tog virusa, skraćujući uobičajeno razdoblje razvoja s dvije do tri godine na samo 14 dana.

Cjepivo neće biti razvijeno dovoljno brzo da se zaustavi aktualna epidemija ali će postignuće britanskog znanstvenika biti iznimno važno u slučaju nove epidemije, prenio je Sky.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) umanjila je važnost medijskih izvješća, istaknuvši da "nisu poznati efikasni lijekovi" za virus.

Tisuće putnika i posade dva broda za krstarenje smještene su danas u karantenu u azijskim vodama a avioprijevoznici, proizvođači automobila i druge kompanije širom svijeta izračunavaju troškove nastale kao posljedicu izbijanja epidemije zbog brzo širenja virusa.

Očekuje se da će gospodarsko usporavanje uslijed epidemije virusa smanjiti rast globalne potražnje u 2020. za 300.000 do 500.000 barela dnevno, što iznosi otprilike 0,5 posto globalne potražnje, izjavio je jučer financijski direktor BP-a Brian Gilvary.

"(Kinesko) gospodarstvo slabit će neko vrijeme zbog uvedenih karantena, društvenog razdvajanja i ograničenja putovanja", rekao je analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

"Budući pak da financijska tržišta funkcioniraju na osnovi očekivanja, jasno je zašto će pozitivne vijesti o mogućim medicinskim rješenjima odnosno naznake da smo dosegnuli vrhunac u širenju epidemije virusa vjerojatno potaknuti pozitivna tumačenja", dodao je.

Dodatnu potporu cijenama pružila je vijest da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, razmatraju dodatno smanjenje proizvodnje kako bi neutralizirali moguće negativne posljedice po globalnu naftnu potražnju.

Predstavnici OPEC%2B okupili su se danas kako bi analizirali utjecaj koronavirusa na globalnu potražnju nafte i gospodarski rast. Razmatraju i pomicanje sastanka sazvanog u ožujku na veljaču, podsjeća Reuters.

"Ovo je kritično vrijeme za cijene nafte, čak i ako OPEC odluči značajnije smanjiti proizvodnju, dulja blokada Kine (zbog virusa) uništit će potražnju ključnog uvoznika", upozorava Edward Moya iz OANDA-e.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,66 dolara, što znači da se smanjila 85 cent

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE