GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u

Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 45 dolara, poduprte očekivanjima američkih gospodarskih poticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od koronablokade.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,59 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 42,71 dolar.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak na Twitteru da čelnici demokrata u Kongresu traže sastanak na kojem bi se razgovaralo o gospodarskim mjerama vezanim uz koronavirus.


Pregovori su krajem prošlog tjedna prekinuti budući da Bijela kuća i čelnici Kongresa nisu mogli usuglasiti stajališta o novim mjerama potpore gospodarstvu u koronakrizi.

„Dogovor o paketu pomoći nije gotova stvar ali bude li postignut obostrano prihvatljiv sporazum, to će kratkoročno podići cijene dionica i nafte", objašnjava analitičar naftne brokerske kuće PVM Tamas Varga.

Potporu naftnim tržištima pružile su i naznake oporavka potražnje u Aziji.

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser kazao je tako u nedjelju kako očekuje oporavak potražnje za naftom u Aziji paralelno postupnom otvaranju gospodarstava nakon koronablokade.

Stabilan oporavak kineskog gospodarstva signalizirao je podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u industriji u srpnju, zbog viših cijena nafte i povratka aktivnosti u industriji nadomak pretpandemijske razine.

Ohrabruje i podatak da je američki zrakoplovni putnički promet, na koji je snažno utjecala pandemija Covida-19, udvostručen u lipnju u odnosu na svibanj, iako je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji 80 posto.

Američko ministarstvo energetike objavilo je također da su energetske kompanije počele povlačiti milijune barela nafte iz državnih rezervi kamo su ih smjestile ovog proljeća budući da zbog zamiranja prometa u vrijeme pandemije nisu uspijevale pronaći kupce.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 45,1 dolar, što znači da je bila 23 centa viša nego prošli petak.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE