GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte poskočile prema 56 dolara, stišana zabrinutost za potražnju zbog epidemije

Cijene nafte poskočile prema 56 dolara, stišana zabrinutost za potražnju zbog epidemije
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 56 dolara nakon što je Kina izvijestila o najmanjem dnevnom broju novih slučajeva koronavirusa od kraja siječnja, pa su se investitori ponadali oporavku potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,59 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,17 dolara višoj cijeni, od 51,1 dolar.

Prema podacima za utorak tempo rasta novih slučajeva koronavirusa u Kini usporio je na najnižu razinu od 30. siječnja. Međunarodni stručnjaci ipak su i dalje oprezni u procjenama kada bi epidemija mogla dosegnuti vrhunac.

"Raspoloženje na tržištu poboljšano je... paralelno sporijem tempu rasta broja novih slučajeva", zaključuje Kim Kwang-rae iz seulskog Samsung Futuresa.

Ograničenje putovanja prema Kini i iz te zemlje i karantene smanjili su potrošnju goriva. Dvije najveće kineske rafinerije najavile su da zbog pada potrošnje smanjiti preradu za oko 940 tisuća barela dnevno ili oko sedam posto u odnosu na 2019. godinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je zbog epidemije koronavirusa snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom za 230 tisuća barela dnevno, prilično malo u usporedbi s drugima. Tako je američka vlada jučer snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 310 tisuća barela dnevno.

Prošlog tjedna OPEC je preporučio da se opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno kako bi se zaustavio pad cijena nafte. Čeka se odgovor Rusije koja je poručila da joj treba više vremena za analizu preporuke.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ruski ministar energetike trebao se tokoom dana sastati s domaćim proizvođačima kako bi razgovarali o smanjenju opskrbe.

"Razvoj situacije u Kini nedvojbeno zahtijeva kontinuirano praćenje i procjenu", ističu u OPEC-u.

Odvojeno je naftni kartel jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,16 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE