GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte poskočile iznad 37 dolara, Rusija spremna razgovarati s OPEC-om

Cijene nafte poskočile iznad 37 dolara, Rusija spremna razgovarati s OPEC-om
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 37 dolara, poduprte najavom poticajnih mjera za gospodarstvo i porukom Rusije da je moguć nastavak razgovora s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,80 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 37,16 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 10,91 dolar.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,42 dolara višoj cijeni, od 33,55 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 10,15 dolara.

Na početku trgovanja cijene je potaknula izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će poduzeti "velike" korake kako bi zaštitio američko gospodarstvo od utjecaja širenja koronavirusa.

Japanska vlada planira pak potrošiti više od četiri milijarde dolara u drugom paketu mjera za suzbijanje posljedica epidemije.

Pozornost tržišta privukla je i izjava ruskog ministra energetike Aleksandera Novaka da ne isključuje mogućnost zajedničkih mjera za stabilizaciju tržišta. Dodao je i da bi sljedeći sastanak OPEC-a i njegovih saveznika među neovisnim proizvođačima trebao biti održan u svibnju ili lipnju.

Ministar energetike Saudijske Arabije kazao je pak za Reuters da ne vidi potrebe za takvim sastankom ako se ne postigne dogovor o mjerama koje bi valjalo poduzeti kako bi se ublažio utjecaj epidemije koronavirusa na potražnju i cijene.

"Ne vidim razloga za sastanke u svibnju odnosno lipnju jer bi se time samo demonstriralo da nismo napravili ono što smo trebali s obzirom na krizu, da nismo poduzeli potrebne mjere", kazao je princ Abdulaziz bin Salman.

Potres na naftnim tržištima izazvala je krajem prošlog tjedna Rusija odbijanjem predloženog smanjenja opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna dnevno, povrh već utanačenih 1,7 milijuna dnevno. Saudijska Arabija uzvratila je najavom sniženja službene cijene nafte za šest do osam barela i povećanja proizvodnje u travnju.

Saudijci su najavili da će u travnju proizvoditi 12,3 milijuna barela dnevno, znatno više od sadašnjih 9,7 milijuna barela, prema riječima čelnika Saudi Aramca Amina Nassera.

U travnju ćemo proizvoditi 300 tisuća barela dnevno više od aktualnog maksimalnog kapaciteta koji iznosi 12 milijuna barela dnevno, kazao je Nasser u priopćenju za Reuters.

"Cjenovni ratovi i pandemije nisu novost na robnim tržištima, ali jest njihovo poklapanje. To još nismo vidjeli", ističu analitičari RBC-a.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružila je i vijest da je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Wuhan, žarište epidemije koronavirusa, prvi puta od njezina izbijanja.

Niske cijene nafte zadaju glavobolje i američkim proizvođačima koji smanjuju troškove poslovanja a mogli bi srezati i proizvodnju, posebno s obzirom na manju potražnju zbog epidemije.

"Kada razmotrite zaduženost sektora, sadašnja razina proizvodnje uz cijene od 30 dolara jednostavno je neisplativa", tumači Jonathan Barratt iz Probis Groupa.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 34,71 dolar, što znači da je bila 13,62 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, naftno tržište, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE